Persberichten
donderdag, 29 jun 2023

Vlaams Belang kritisch over akkoord verlenging twee jongste kerncentrales

Foto: iStock. Vlaams Belang kritisch over akkoord verlenging twee jongste kerncentrales

De federale regering en Engie sloten een akkoord over de verlenging van de twee jongste kernreactoren. Volgens het Vlaams Belang is de bevoorradingszekerheid nog steeds niet gegarandeerd. “Dat de partij die euforisch aankondigde dat ze de kernuitstap zou verwezenlijken dit akkoord toejuicht, moet ons zorgen baren”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. Het lijkt wel een ineengeflanste oplossing, terwijl hier vele maanden over onderhandeld is. Dit bewijst gewoon de gevolgen van het amateurisme in het dossier van de kernuitstap.” De partij blijft oproepen om de Wet op de Kernuitstap volledig te schrappen.

Kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 zullen dan toch tien jaar langer open blijven. “Bij de start van de Vivaldi-regering klonk het nochtans stellig dat de kernuitstap volledig zou doorgevoerd worden”, zegt Van Lommel. “Hoewel in eender welke situatie de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd zou zijn bij een volledige kernuitstap, gebruikten de groenen de oorlog in Oekraïne om een bocht te maken omdat men de realiteit niet langer volledig uit de weg kon gaan: een kernuitstap maakt ons afhankelijker van het buitenland en brengt onze bevoorradingszekerheid in het gedrang. Vivaldi had een tikkende tijdbom in handen. Dat de regering alsnog besloot om de onderhandelingen met Engie op te starten voor een verlenging van de twee jongste centrales kwam dan ook behoorlijk laat en vonden wij dan ook steeds ruim onvoldoende. Door zo lang te talmen, heeft Vivaldi haar handen verbrand aan het dossier en Engie alle macht aan de onderhandelingstafel gegeven.” Het definitieve kostenplaatje van de verlenging blijft volgens de partij ook een groot vraagteken. 

“Wij hebben er altijd voor gepleit om de Wet op de Kernuitstap gewoon volledig van tafel te vegen”, zegt Van Lommel. “Dat zou de enige juiste beslissing zijn. Dan kan er naast het verlengen van de bestaande centrales ook opnieuw geïnvesteerd worden in kernenergie.”

“Door enkel te onderhandelen over de verlenging van de twee jongste reactoren heeft Vivaldi trouwens geluisterd naar de radicale dogmatici van Groen en Ecolo”

Volgens het Vlaams Belang zal de beperkte verlenging van de twee jongste reactoren er nog steeds niet in slagen om de bevoorradingszekerheid voldoende te garanderen. “We kopen wat tijd, maar de regering wil nog steeds investeren in gascentrales die ons afhankelijk maken van het buitenland”, vervolgt Van Lommel. “Door enkel te onderhandelen over de verlenging van de twee jongste reactoren heeft Vivaldi trouwens geluisterd naar de radicale dogmatici van Groen en Ecolo. Het voelt dan ook erg wrang dat uitgerekend minister Tinne Van der Straeten van Groen spreekt over een stap richting het opnieuw in eigen handen nemen van onze energie.”