Nieuws
woensdag, 08 mrt 2023

Vlaams Belang kritisch over buitenlandse miljoeneninvestering van Ethias

De verzekeraar Ethias, met als hoofdaandeelhouders de federale overheid en het Vlaams en Waals Gewest, gaat investeren in een buitenlands bedrijf dat actief is in zonne-energie. “We mogen hopen dat met die middelen voorzichtig wordt omgesprongen”, zegt Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch. Volgens het Vlaams Belang moeten Vlaamse middelen van overheidsbedrijven aangewend worden voor het ondersteunen van de Vlaamse, economie en niet voor buitenlandse investeringen. Uit een antwoord van Vlaams minister van Financiën Matthias diependaele (N-VA) op een vraag van Van dermeersch bleek bovendien dat de Vlaamse regering niet op voorhand werd geïnformeerd over de belegging.

Het was een eenmalig bericht in de Tijd op 16 januari dit jaar. De verzekeraar Ethias neemt deel aan een kapitaalronde van 240 miljoen euro van het Ierse zonne-energiebedrijf Power Capital Renewable. Dit onder leiding van een Franse vermogensbeheerder Eiffel Investment Group. Ethias wordt vermeld als ‘prominente’ financier, maar een bedrag wordt niet gegeven. Volgens de woordvoerder van de verzekeraar is het bedrag dat Ethias inbrengt ‘aanzienlijk’. Ethias is echter niet zomaar een Belgische verzekeraar. Het is in handen van drie grote hoofdaandeelhouders, met name de FPIM (federale overheid), de SRIW (Waals gewest) en het Vlaams Gewest, met elk 31,66 procent. De investering in het zonne-energiebedrijf is dus ook belangrijk voor het Vlaams Gewest. Uit het antwoord van Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch blijkt dat de Vlaamse Regering niet op voorhand werd geïnformeerd over deze belegging. Wat volgens de minister ook niet nodig was gelet op het beperkte bedrag in de totale beleggingsportefeuille.

“Ethias is ook de belangrijke verzekeraar bij de steden en gemeenten en we mogen hopen dat met die middelen voorzichtig wordt omgesprongen”, zegt het Vlaams Parlementslid. “Wij vragen ons dan ook af of het zinnig is om in te treden in het risicovol kapitaal van een Ierse Groep actief in de zonne-energie. Is dit een kerntaak van een Belgische verzekeraar?”

“Vlaamse middelen van overheidsbedrijven dienen voor het ondersteunen van de Vlaamse economie en niet voor buitenlandse investeringen”

Volgens het Vlaams Belang moeten Vlaamse middelen van overheidsbedrijven aangewend worden voor het ondersteunen van de Vlaamse economie en niet voor buitenlandse investeringen.

“Ethias kwam al eens in moeilijkheden met de zogenaamde First-rekeningen, waarbij een rente van gemiddeld 3,46 procent gegarandeerd werd en die uiteindelijk onbetaalbaar werden”, aldus Van dermeersch. “Dus enige argwaan is toch terecht. Niet zo voor de Vlaamse regering. Niks aan de hand.”

Dat in dit dossier een Franse investeringsgroep de leidende rol heeft, is volgens het Vlaams Parlementslid geen toeval. “Dit is een zoveelste illustratie van het francofone Brusselse establishment waar de Vlamingen wel de centen mogen aanbrengen en verder vooral hun mond houden”, besluit Van dermeersch. “Maar voor de Vlaamse regering is dat allemaal in orde. Wat niet weet, niet deert is blijkbaar hun motto.”