Nieuws
woensdag, 25 jan 2023

Vlaams Belang kritisch over deelname Jambon aan World Economic Forum

Het Vlaams Belang staat kritisch ten aanzien van de deelname van de Vlaamse regering aan het World Economic Forum (WEF) in Davos. “Het WEF is geen normale netwerkorganisatie, maar een lobbyorganisatie met een politieke globalistische agenda”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. Er worden hier zonder ook maar enige democratische legitimiteit toekomstplannen gesmeed en visies doorgedrukt die zeker niet in het belang van Vlaanderen zijn.”

Elk jaar komen politici, bedrijfsleiders, bankiers en miljardairs – al dan niet met hun privévliegtuig - in het Zwitserse Davos samen om er in het kader van het WEF de wereldproblemen te bespreken. Uiteraard allemaal ver weg van de democratische controle van de parlementen. Onder hen dit jaar ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en federaal premier Alexander De Croo (Open Vld). Slagmulder ondervroeg de minister-president in het Vlaams Parlement over zijn bezoek aan Davos. “Vlaanderen betaalt jaarlijks bijna 176.000 euro om lid te zijn van het WEF”, zegt het Vlaams Parlementslid. “Bovendien wordt nog eens 27.000 euro betaald om daadwerkelijk naar Zwitserland te mogen gaan.” 

“Het WEF is een globalistische lobbyorganisatie die duidelijk niet hoog oploopt met transparantie en nationale soevereiniteit.”

“Wat er precies achter de schermen in Davos besproken wordt, is zeer schimmig”, vervolgt Slagmulder. “Het WEF is een globalistische lobbyorganisatie die duidelijk niet hoog oploopt met transparantie en nationale soevereiniteit.” De partij riep daarom eerder al op om het Vlaams lidmaatschap van het WEF op te zeggen.

Volgens Jambon biedt de jaarlijkse bijeenkomst in Davos echter een unieke kans om op korte tijd bedrijfsleiders te spreken om zo jobs en investeringen voor Vlaanderen aan te trekken. “Internationale contacten en ontmoetingen zijn zeer natuurlijk belangrijk en wij juichen investeringen toe”, aldus Slagmulder. “Maar ik ben van mening dat Jambon het belang van het WEF daarin overdrijft. Bovendien worden in Davos zonder enige democratische legitimiteit ook toekomstplannen gesmeed en visies doorgedrukt die zeker niet in het belang van Vlaanderen zijn, zoals bijvoorbeeld een nog verregaander open grenzen-beleid, een dogmatische klimaatagenda en de woke-censuur.”

Slagmulder riep de Vlaamse regering in het Vlaams Parlement op om niet blind te zijn voor de politieke en globalistische agenda van het WEF en vroeg de regering op zoek te gaan naar alternatieve neutralere fora waar ontmoetingen met potentiële investeerders kunnen plaatsvinden. “De Vlaamse regering moet het huidige lidmaatschap in vraag stellen en mag niet toelaten dat er in het kader van het WEF aan informele besluitvorming wordt gedaan zonder enige democratische legitimiteit”, aldus het parlementslid.