Persberichten
woensdag, 26 apr 2023

Vlaams Belang kritisch over deelname militairen in uniform aan Gay Pride: “Twee maten en twee gewichten”

Het Vlaams Belang reageert verbaasd op de deelname van militairen in uniform aan de Gay Pride op 20 mei in Brussel. Hiervoor zouden ze toestemming gekregen hebben van defensieminister Dedonder (PS). Kamerlid Annick Ponthier vroeg de minister vandaag of zij hiermee de neutraliteitsrichtlijnen niet schendt en of ze dan haar toestemming zal geven voor alle ideologische manifestaties in de toekomst. “Ze antwoordde dat ze nu wel instemt met uniformdracht op de Gay Pride, maar bekijkt alles geval per geval”, aldus Ponthier. “Een goed verstaander begrijpt daaruit een woke twee maten en twee gewichten-benadering. Ik geloof namelijk nooit dat dit opgaat voor pakweg nationalistische betogingen.”

Minister Dedonder antwoordde verder dat het demonstratierecht een belangrijke waarde is in een democratische rechtsstaat. “Die vrijheid van manifestatie betwisten wij niet, dat is een fundamenteel grondrecht”, gaat Ponthier verder. “Maar dan moet je rechtlijnig zijn en alle ideologische betogingen op gelijke voet behandelen. Het is dus een gevaarlijk precedent dat de sérieux van het militaire beroep, dat neutraal hoort te zijn, onderuithaalt.”

Volgens Dedonder is haar beslissing tevens gegrond omdat steun aan de Gay Pride past binnen haar diversiteitsbeleid. Het Vlaams Belang wijst er echter op dat het promoten van diversiteit een ideologie is als een ander en dus niet neutraal. “Een minister van Defensie moet waken over de neutraliteit van onze krijgsmacht”, besluit Ponthier. “Als deze vlieger opgaat, dan mogen militairen voortaan ook in rechtse betogingen meestappen. Maar ik heb zo’n vermoeden dat Dedonders “case-by-case-benadering” in voorkomend geval tot een njet zal leiden.”