Nieuws
vrijdag, 30 apr 2021

Vlaams Belang laakt onduidelijkheid Vlaamse regering in aanpak rond verdwijnen bushaltes

Volgens het Vlaams Belang kan het niet door de beugel dat de beslissing wel al definitief is om in 2020 maar liefst 1.821 bushaltes af te schaffen, maar dat er nog steeds geen concrete alternatieven op punt staan. ‘Performant en vraaggestuurd’, beweert Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Maar volgens Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) wordt De Lijn zo net onaantrekkelijker gemaakt en de drempel om het openbaar vervoer te gebruiken vergoot. “Ik wilde er een actuele vraag over stellen in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, maar deze werd afgekeurd. Het debat moet echter nu gevoerd worden om een oplossing te vinden voor al de mensen die afhankelijk zijn van de bushaltes in hun dorp of stadskern”, aldus nog Claes.

Volgend jaar gaat het decreet ‘basisbereikbaarheid’ in, waarbij De Lijn haar hele net hertekent. Daardoor zal één halte op de vijf sneuvelen. Het betreft de haltes in vier van de vijftien vervoerregio’s: Limburg, Aalst, Mechelen en Waasland. Gemiddeld gaat in die vier regio’s 22,4 procent van de haltes voor de bijl. In Limburg en Mechelen sneuvelen zelfs één op de vier haltes. In de overige vervoerregio’s zijn er acht maanden voor de ingang van het decreet ‘basisbereikbaarheid’ nog steeds geen gedetailleerde plannen, maar liggen de cijfers naar alle verwachting in dezelfde richting.

“Door de laksheid van de regering in de aanbesteding van alternatieve oplossingen voor De Lijn-bushaltes, blijven reizigers in het ongewisse”

Het Vlaams Belang bemerkt dat het decreet ‘basisbereikbaarheid’ normaliter van start moest gaan op 1 januari 2022. “Dit is echter niet mogelijk omdat er nog steeds geen aanbesteding is gebeurd over de Mobiliteitscentrale”, reageert Claes. Dit is een centrale die het ‘vervoer op maat’ over heel Vlaanderen regelt met alternatieven voor bus en tram, zoals het ter beschikking stellen van elektrische deelsteps, flexbussen en zelfs taxi’s. “Deze alternatieven zijn dus nog niet aanbesteed en de plannen hieromtrent blijven onduidelijk. Bovendien zullen er ongetwijfeld ook buslijnen worden geschrapt, maar ook dat is nog een vraagstuk.”

De Vlaamse regering wil naar een modal shift. Dat betekent dat minstens 40 procent van alle verplaatsingen moet gebeuren met ‘collectief’ vervoer. “Vreemd om dan bushaltes te schrappen”, vervolgt Claes. “Daarnaast hebben de mensen die nu of weldra een abonnement bij De Lijn afsluiten voor een heel jaar, geen zicht of over acht maanden hun bushalte of lijn nog zal bediend worden.”

Tot slot bemerkt Claes dat het ook nog niet duidelijk is of er door deze plannen bij De Lijn personeel zal moeten afvloeien en of er minder beroep zal worden gedaan op exploitanten in onderaanneming. “Wij willen nu antwoorden op al deze vraagstukken ”, besluit Claes. “Zodat onze mensen zich kunnen voorbereiden, en men niet opnieuw in de kou gelaten wordt door de regering zoals met de valse zonnepanelenbeloftes.”