Nieuws
vrijdag, 20 aug 2021

Vlaams Belang lanceert mini-docu over “zonnepanelenfiasco”

Het Vlaams Belang lanceert een documentaire over de zonnepanelen, hun historiek en problematiek. In twee delen - het eerste werd vorige week gepubliceerd, het tweede vandaag - wordt aangetoond hoe “na 30 miljard te investeren in hernieuwbare energie, burgers gemiddeld 800-900 euro per jaar aan elektriciteit moeten betalen, eigenaars van zonnepanelen nog amper voordeel halen uit hun dure aankoop en we opgezadeld blijven met een schuldenberg van 1,7 miljard euro.” De conclusie volgens fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) is dan ook duidelijk: “Het afgelopen en huidige zonnepaneelbeleid is een fiasco.”

Het Vlaams Belang heeft, luttele dagen nadat bekend werd dat de energiefactuur de hoogte in schiet en er veel minder zonnepanelen nog worden gelegd omwille van juridisch geblunder rond de teruglopende tellers, een documentaire gemaakt over de redenen achter de hoge energiefacturen in Vlaanderen “en dan in het bijzonder het slechte beleid rond zonnepanelen”.

“Hoewel de Vlaamse overheid al 30 miljard in hernieuwbare energie heeft geïnvesteerd, is geen enkele groene stroomdoelstelling behaald”, zo leidt Janssens de documentaire, getiteld ‘De zon was toch gratis?’ in. “En het overgrote deel van die kosten is in de energiefactuur geslopen.”

“We graven ons eigen energiegraf en werken er ons nog in de schulden voor ook”

In deel I van de docu wordt teruggekeken op de oorsprong van de ontspoorde energiefacturen en wat de partij benoemt als ‘subsidiezwendel’ rond zonnepanelen. “Om paars-groen in het zadel te helpen, moest toenmalige premier Guy Verhofstadt (Open Vld) toegevingen doen aan Groen: de kernuitstap werd in 2003 bij wet vastgelegd en bepaalde dat tussen 2015 en 2025 alle kerncentrales zouden sluiten”, vervolgt Janssens. “De liberalen beschouwden het echter als een symbooldossier waardoor er niet ernstig werd nagedacht over oplossingen. Iets meer dan de helft van de stroom in dit land wordt verwekt door kerncentrales. Daar is sinds de wet op de kernuitstap niets aan veranderd.”

Maar op Vlaams niveau - toen bestuurd onder minister-president Patrick Dewael (Open Vld) door de Volksunie (voorloper N-VA), VLD, sp.a (voorloper Vooruit) en Agalev (voorloper Groen) en met energieminister Steve Stevaert (sp.a) - dacht men de oplossing gevonden te hebben in de vorm van de beruchte groenestroomcertificaten voor zonnepanelen, zo gaat het in de documentaire verder. “Dat paradepaardje zorgde ervoor dat je indirect gesubsidieerd werd met gegarandeerde afnameprijzen voor geproduceerde stroom”, zo hoort de kijker Janssens verder vertellen. “Gevolg: de zonnepanelenbusiness boomde en werd heel voordelig voor grote bedrijven, maar waarschuwingen van het Vlaams Belang - dat de gewone burger het gelag zou moeten betalen - werden door sp.a tot N-VA weggewuifd. Toch werd een schuldenput gemaakt van 1,7 miljard euro. De rest van de kosten werden en worden verrekend in uw energiefactuur. In 2015 betaalde de Vlaming al 70% meer op zijn stroomfactuur dan in 2003. En vandaag is dat dus opnieuw meer.”

In deel twee zal te zien zijn hoe de twee Zweedse regeringen op het Vlaamse niveau het energiebeleid “verder verknoeiden”, van de illegale, maar nooit terugbetaalde, Turteltaks ingevoerd onder toenmalig energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) tot de door het Grondwettelijk Hof verboden terugdraaiende teller van voormalig energieminister Bart Tommelein (Open Vld) en huidig energieminister Zuhal Demir (N-VA).