Persberichten
woensdag, 08 feb 2023

Vlaams Belang lanceert petitie ‘Red onze Boeren!’

Het Vlaams Belang lanceerde vandaag een petitie ‘Red onze Boeren!’. Daarmee wil de partij druk zetten op de Vlaamse regering om het stikstofakkoord van tafel te vegen. “De toekomst van de landbouw in Vlaanderen is meer dan ooit in gevaar”, zeggen Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin en Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang). “Het stikstofakkoord dreigt honderden landbouwbedrijven in de onzekerheid te doen terechtkomen en hen te dwingen ermee op te houden. We willen de Vlaamse regering en vooral minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) laten zien dat de Vlaming het beleid niet lust en wél gelooft in een toekomst voor de landbouw in Vlaanderen.

Bijna een jaar geleden kondigde de Vlaamse regering het stikstofakkoord aan. Om de stikstofuitstoot te beperken werd beslist dat verschillende landbouwbedrijven hun deuren moeten sluiten en de andere bedrijven erg strenge normen opgedrongen krijgen. Het nieuws dat zelfs de abdijboerderij van Averbode na bijna 900 jaar haar activiteiten moet stopzetten, zorgde voor veel commotie. De gevreesde gevolgen van het stikstofakkoord leidden dan ook tot veel beroering en boerenprotesten. Zo werden er meer dan 20.000 bezwaarschriften tegen het akkoord ingediend. Volgens het Vlaams Belang zal het stikstofakkoord er uiteindelijk toe leiden dat de landbouw uit Vlaanderen verjaagd wordt. 

“Het stikstofakkoord dreigt honderden landbouwbedrijven in de onzekerheid te doen terechtkomen en hen te dwingen ermee op te houden”

Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat er tussen 2019 en 2020 meer stikstofneerslag uit het buitenland in Vlaanderen neerkwam, dan die van de Vlaamse landbouw zelf. Bovendien is in de laatste 30 jaar de stikstofuitstoot in Vlaanderen ongeveer met de helft afgenomen. “Maar toch is de toekomst van de landbouw in Vlaanderen meer dan ooit in gevaar”, zegt Sintobin. “Het stikstofakkoord dreigt honderden landbouwbedrijven in de onzekerheid te doen terechtkomen en hen te dwingen ermee op te houden.”

Het Vlaams Belang is daarom een petitie gestart, genaamd ‘Red onze Boeren!’ om het stikstofakkoord van tafel te vegen. “Met deze petitie willen we de Vlaamse regering en vooral minister van Omgeving Zuhal Demir laten zien dat de Vlaming het beleid niet lust en wél gelooft in een toekomst voor de landbouw in Vlaanderen”, zegt Janssens. “Intussen horen we van de drie regeringspartijen telkens verschillende interpretaties van hetzelfde akkoord en uit de gigantische hoeveelheid bezwaarschriften blijkt dat er geen draagvlak voor is. Dat de oppositiepartijen de 20.000 bezwaarschriften bovendien niet mogen inzien, helpt allerminst en werkt de indruk dat de Vlaamse regering aan achterkamertjespolitiek doet.”

Teken hier de petitie.