Persberichten
woensdag, 12 apr 2023

Vlaams Belang lanceert petitie: “Woke hoort niet thuis in Brugge.”

Foto: iStock. Vlaams Belang lanceert petitie: “Woke hoort niet thuis in Brugge.”

Op 31 maart kondigde de Stad Brugge aan woke-activiste Dalilla Hermans aan te stellen als trajectcoördinator. Zij zal de Brugse kandidatuur om culturele hoofdstad van Europa te worden in 2030 voorbereiden. “Brugge heeft een unieke cultuur en geschiedenis”, zegt Stefaan Sintobin, fractieleider voor Vlaams Belang in de Brugse gemeenteraad. Nu stelt de stad iemand aan die onze tradities verdacht maakt en de Vlaming racistisch vindt. Dit hoort niet thuis in Brugge.”

De aanstelling van Hermans, die een verleden heeft als onder meer roetpietactivist, door de stad Brugge was meteen controversieel. “Hermans kan de Bruggeling niet vertegenwoordigen”, aldus Sintobin. “Ze was een van de eersten die Zwarte Piet als racistisch bestempelde en die het toejuichte dat standbeelden uit de openbare ruimte verdwenen. Ze wil zelfs onze hele geschiedenis ‘dekoloniseren’. Hoe kan iemand die onze cultuur minacht, wil uitwissen en transformeren het gezicht zijn van Brugge als culturele hoofdstad van Europa, wat er precies op gericht is onze rijke cultuur en unieke beschaving te tonen aan de wereld?”

“Hoe kan iemand die onze cultuur minacht, wil uitwissen en transformeren het gezicht zijn van Brugge als culturele hoofdstad van Europa?”

Naar aanleiding van de aanstelling doken er dan ook verschillende citaten op van Hermans. Zo zei ze bijvoorbeeld in het verleden dat “blanken doorheen de geschiedenis in elk verhaal voor dood, verderf en miserie” zorgden. “Mensen moeten niet beoordeeld worden op basis van hun huidskleur. Nationalisme vertrekt vanuit nationaliteit en identiteit.” zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “Dalilla Hermans probeert zich nu in de slachtofferrol van het racisme te wentelen. Onze kritiek gaat helemaal niet over haar huidskleur, maar wel over haar woke-extremisme en haar flagrant anti-blank racisme.”  

Daarom lanceert Vlaams Belang nu dus een petitie tegen de aanstelling van Dalilla Hermans. Op die manier wil de partij het stadsbestuur een signaal sturen dat de inwoners in Brugge geen boodschap hebben aan woke-extremisme in de stad. “Waar is Dirk de Fauw eigenlijk mee bezig? Woke is een extremistische ideologie die onze samenleving vergiftigt. Het wil onze identiteit deconstrueren en onze cultuur transformeren in zogenaamde superdiversiteit. Woke hoort simpelweg niet thuis in Brugge”, besluit Sintobin. “Dalilla Hermans is ongeschikt Brugge te vertegenwoordigen. Ze polariseert en verdeelt, in plaats van te verenigen. Hermans kan ons niet vertegenwoordigen. Daarom moet de benoeming ingetrokken worden.”