Nieuws
zondag, 05 jun 2022

Vlaams Belang leeft mee met de dood van Gino in Nederland

Het Vlaams Belang betuigt zijn medeleven met de familie van de negenjarige Gino die gisteren dood werd teruggevonden in het Nederlandse Geleen, vlak bij de Vlaamse grens. “We worden er weer maar eens aan herinnerd dat onze kinderen veilig laten opgroeien geen evidentie is”, zegt volksvertegenwoordiger Kathleen Bury. “Net zoals bij de dood van de vierjarige Dean enkele maanden geleden, zijn er nu ook vragen te stellen over de rol van justitie en de opvolging van potentieel gevaarlijke daders.

Woensdagavond verdween de 9-jarige Gino van der Straeten in het Nederlandse Kerkrade waar hij bij zijn zus verbleef. De jongen was nog even gaan voetballen op een pleintje, maar kwam niet op het afgesproken uur terug naar huis. Zijn familie alarmeerde de politie, waarna verschillende grote zoekacties op touw werden gezet in de omgeving. Zaterdagmiddag vond de politie in Geleen, vlakbij Maasmechelen, het lichaam van Gino terug in de tuin van een verlaten huis. Eerder op de dag had de politie al een verdachte opgepakt in zijn eigen woning vlak bij de plek waar de negenjarige jongen een paar uur later dood zou worden teruggevonden. De man is bekend bij het gerecht en het was op basis van zijn aanwijzingen dat het lichaam kon worden gelokaliseerd.

“De dood van een kind zo vlak bij de Vlaamse grens grijpt ons allemaal naar de keel en het Vlaams Belang wil daarom haar medeleven betuigen met de familie van het slachtoffer”, zegt Kathleen Bury. “Bovendien is er ook de pijnlijke parallel met de zaak van de vierjarige Dean enkele maanden geleden, die na een verdwijning eveneens dood werd teruggevonden in Nederland.”

“De dood van Gino bewijst nog maar eens dat sommige daders blijven opgevolgd moeten worden”

In Geleen, waar Gino werd teruggevonden, was er al weken ongerustheid over een man die kinderen vroeg om bij hem in de wagen in te stappen. “Het onderzoek loopt nog, maar dat er zo snel een verdachte kon worden opgepakt, is al een eerste indicatie”, aldus Bury. “Dat die al bekend was bij het gerecht, doet vermoeden dat hij niet aan zijn proefstuk toe was.”

Bury vindt dat sommige mensen levenslang uit de buurt van kinderen moeten blijven. “Bij de vierjarige Dean was de dader een veroordeelde kindermoordenaar, die na zijn gevangenschap niet meer opgevolgd werd en een gelijkaardige misdaad kon plegen. Het is in het belang van de samenleving dat justitie veroordeelde daders, die potentieel gevaarlijk blijven, blijft opvolgen.”