Persberichten
woensdag, 12 feb 2020

Vlaams Belang legt btw-verlaging voor elektriciteit én gas opnieuw op tafel

Het Vlaams Belang wil werk maken van een verlaagd btw-tarief op energie. Momenteel ligt dit tarief op het hoogste niveau: 21%, hetzelfde tarief als voor luxegoederen. Kan niet, zegt het Vlaams Belang, dat een tarief van 6% wil. Een wetsvoorstel van de partij hier rond, voor zowel de huisgezin-consumptie van elektriciteit als van gas, staat vandaag op de agenda van de bevoegde Kamercommissie. “Tal van gezinnen blijven door het uitbuitende btw-tarief van deze regering letterlijk in de kou staan. Je kan kiezen om even geen luxegoederen te kopen, maar niet verwarmen of verlichten is natuurlijk geen optie.”

Afgelopen jaren rezen de prijzen voor energie de pan uit. Dit vooral omwille van ingrepen van de overheid, stelt Vlaams Belang. Minstens 400.000 Belgische huishoudens leven in energiearmoede. Dat bleek al in december op basis van cijfers van energieregulator CREG. Het Laatste Nieuws bracht dit afgelopen dinsdag - op ‘dikketruiendag’ - nogmaals in de belangstelling. Bij de getroffenen zijn tot 30% van de alleenstaanden en maar liefst 40-50% van de eenoudergezinnen. 5,2% van de bevolking die het Belgische statistiekbureau Statbel ondervroeg is zelfs niet in staat om de woning naar behoren te verwarmen. Voor hen is het elke dag dikketruiendag, klinkt het bij het Vlaams Belang. De partij heeft daarom parlementair initiatief genomen om de lasten op energie te verlagen, iets waar de nationalistische partij ook in de vorige legislatuur reeds voor ijverde.

Vlaams Belang: “Jezelf verwarmen wordt aan hetzelfde btw-tarief belast als Cubaanse sigaren: asociale uitbuiting”

Het wetsvoorstel van het Vlaams Belang zou de distributie van gas en elektriciteit definitief onderbrengen bij de andere producten die voorzien in de basisbehoeften, zoals voeding en drinken. Daarmee wil de partij het btw-beleid ook in lijn brengen met de bestaande gas- en elektriciteitswet, die zelf stelt dat elektriciteit en gasverwarming basisbehoeften zijn.

Tal van gezinnen blijven door het uitbuitende btw-tarief van deze regering letterlijk in de kou staan. Jezelf verwarmen wordt aan hetzelfde btw-tarief belast als pakweg Cubaanse sigaren! Je kan misschien kiezen om even geen luxegoederen te kopen, maar niet verwarmen of verlichten is geen optie”, zo zegt Kamerlid Kurt Ravyts, die voor het Vlaams Belang in de Energie-commissie zetelt. “Komt er dan nog eens bij dat de ODV-kosten - de zogenaamde ‘openbaredienstverplichtingen’ - al gemiddeld 329 euro uitmaken van een energiefactuur voor een gezin. Dat zijn belastingen voor zaken die de overheid zelf niet wil betalen zoals groenestroomcertificaten. En daar wordt dan nóg eens btw op geheven: lasten op lasten dus. Niets anders dan asociale uitbuiting.”