Persberichten
donderdag, 22 okt 2020

Vlaams Belang legt plan op tafel om bouwsector door crisis te helpen

Naast de door de coronapandemie ongemeen hard getroffen horeca en evenementensector, mogen sectoren als de bouwsector niet vergeten worden, zo vindt het Vlaams Belang. “Heel wat bouwbedrijven zagen tijdens de coronacrisis hun orderboek slinken en zien de toekomst weinig rooskleurig in”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). De partij diende daarom een motie in om de sector te stutten.

Een crisis als deze impliceert een daling van het consumenten- en ondernemersvertrouwen, die dan weer leiden tot een daling van de investeringen. “Men verwacht heel wat faillissementen in de sector”, aldus Van Lommel. “Maar de federale regering beschikt over een aantal hefbomen om maatregelen te nemen voor de bouwsector”.

Reccino Van Lommel: “De federale regering heeft de mogelijkheid om de bouwsector de nodige zuurstof te geven”

“Ik interpelleerde donderdag minister van Middenstand David Clarinval (MR) omtrent de specifieke genomen maatregelen ten voordele van de bouwsector”, stelt Van Lommel. “Helaas verwees de minister enkel naar de algemene bestaande coronamaatregelen en bleef het bij de vage belofte om eens met de sector te gaan praten”.

Het Vlaams Belang diende daarom een motie van aanbeveling in, waarin de federale regering gevraagd werd de investeringen aan te zwengelen die een positieve invloed hebben op de bouwsector; het btw-tarief te verlagen van 21% naar 6% op de eerste schijf van 60.000 euro bij een particuliere nieuwbouw; de concurrentiestrijd door sociale dumping onverwijld aan te pakken; en de aangekondigde daling van het btw-tarief naar 6% voor afbraak en wederopbouw nu reeds door te voeren.