Persberichten
donderdag, 17 sep 2020

Vlaams Belang na anti-Aalst Carnaval toespraak von der Leyen: “Waarmee bemoeit de EU zich?”

Het Europese politieke jaar ging deze week van start met de State of the Union-speech van Ursula von der Leyen (EVP) en een stevige stemming over de bedreiging van de rechtsstaat in Polen. Volgens EP-lid Tom Vandendriessche van het Vlaams Belang gaat de EU haar boekje te buiten door lokale tradities zoals Aalst Carnaval en nationale soevereiniteit aan te vallen “Waarmee bemoeit de EU zich in feite?”

In haar State of the Union-speech kaartte Commissievoorzitster Von der Leyen haat en discriminatie in Europa aan. Von der Leyen kondigde een actieplan tegen racisme aan, maar stak opvallend genoeg een tirade af tegen Aalst Carnaval. Ongehoord, vindt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang).

Vandendriessche na EU-kritiek op Aalst Carnaval: “Deze EU gedraagt zich meer en meer als een totalitaire superstaat”

Het is goedkoop en populistisch om een Vlaamse traditie zoals Aalst Carnaval weg te zetten als antisemitisch of racistisch, aldus Vandendriessche. Overal poogt men het racismespook te zoeken, zelfs in onschuldige volksfeesten zoals Sinterklaas en Zwarte Piet, en nu ook Aalst Carnaval. Het is ironisch dat de Europese Unie, die zichzelf voorneemt de diversiteit in Europa te huldigen, er duidelijk naar streeft om die Europese diversiteit om te buigen tot een EU-eenheidsworst. Wij kiezen resoluut voor de bescherming van de nationale identiteit en lokale gebruiken.

Tot slot stond er vandaag ook een stemming over de vermeende bedreiging van de rechtsstaat in Polen. “Al jaren voert de Europese Unie de druk op tegen de Poolse PiS-regering. Deze regering stelt zich immers kritisch op tegenover de eurocratische elite”, vervolgt Vandendriessche. Volgens de Vlaams Belanger is het dreigement om art. 7 VEU in te roepen tegen Polen dan ook een duidelijk politieke beslissing, veeleer dan een juridische. “Ideologisch tekenen er zich duidelijke verschillen af tussen de beleidslijn van de Europese Unie en die van de Poolse regering. Dat mag, want de PiS-regering werd democratisch verkozen en steunt op een meerderheid. Het Vlaams Belang spreekt zich niet uit over de interne beslissingen die deze regering neemt, het is aan de Poolse kiezer om dat in alle vrijheid te doen. De Poolse soevereiniteit dient gerespecteerd te worden.”

Volgens Vandendriessche zijn dit en de kritiek op Aalst Carnaval geen toeval: “Meer en meer krijgen we te maken met een Europese Unie die zich gedraagt als totalitaire superstaat. Een Europese Unie die zich met alles bemoeit en de nationale soevereiniteit, de vrijheid, de samenwerking tussen de staten en op lange termijn de vrede in Europa bedreigt.”
Lees ook:
https://www.vlaamsbelang.org/vlaams-belang-spaart-kritiek-niet-voor-von-der-leyen-religieuze-toespraak-met-louter-bombast/