Persberichten
woensdag, 17 jun 2020

Vlaams Belang noemt Belgische 17 miljard aan EU-herstelfonds “waanzin”

Het Vlaams Belang reageert misnoegd na het nieuws over de Belgische bijdrage aan het herstelfonds van 500 miljard euro aan leningen dat de EU zou willen organiseren. Het gaat over 17,4 miljard euro, terwijl over inkomsten voor België nog geen zekerheid bestaat. Vorige maand sprak men nog over 'slechts' 13,5 miljard. "We hebben een begrotingstekort dat tegen de 45 miljard oploopt, en dit gat groeit alleen maar. Dan zijn er nog de tientallen miljarden coronaschade en daar bovenop gaan we nog eens wat miljarden gooien die we niet hebben om landen te helpen die minder hard zijn getroffen dan wij?"

België zou in totaal 17,4 miljard euro bijdragen aan het herstelfonds waar de Europese Commissie aan werkt. Dat heeft de regering-Wilmès toegezegd en bevestigd aan Knack. Opmerkelijk, want eind mei had Wilmès nog akkoord gegaan met 13,5 miljard, een bedrag waarvan financiënminister Alexander De Croo (Open Vld) nog zei dat het 'een goeie basis was om verder op te onderhandelen'. De onderhandelingen zijn nu nagenoeg afgerond en het finale Belgische bedrag bedraagt niet geen 13,5 maar 17,4 miljard. Het Belgisch aandeel van deze 500 miljard zou terugbetaald moeten worden tussen 2028 en 2058. Over de inkomsten voor België is niets bekend, behalve dat België 5,1 miljard zou ontvangen. De nettobijdrage van België - rond de 12,4 miljard dus - staat nog los van de Belgische bijdrage aan de Europese meerjarenbegroting, die eveneens zou opgetrokken worden met maar liefst 1,5 miljard naar 3,48 procent van de gehele EU-begroting.

“Met deze herstelfonds-hold up graaft het duo Michel-Wilmès nog wat dieper in onze portemonnees”

"Wat we vermoedden wordt werkelijkheid”, zegt Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Dit bedrag komt nog eens bovenop de bijdrage aan de Europese meerjarenbegroting en over de inkomsten bestaat geen duidelijkheid. Het enige wat vaststaat is dat de Belgische bijdrage aan de Europese begroting alsmaar stijgt. De Vlaming was al de grootste netto-betaler in de Europese Unie, maar met deze hold-up graaft het duo Michel-Wilmès nog wat dieper in onze portemonnees. En terwijl onze bijdrage stijgt, krijgen we almaar meer Europese spilzucht en malgoverno door onze strot geduwd."

Het Vlaams Belang hekelt verder het feit dat het noodfonds bestaat uit leningen op “zodanig lange termijn dat zelfs de opvolgers van de opvolgers van de opvolgers van de huidige beslissingsmakers en politici geen verantwoording zullen moeten afleggen voor deze groteske constructie. Het is de complete belgicisering van de EU, met het zeer tastbaar risico dat deze EU-schulden permanent zullen worden. Dat maakt het moeilijker voor wie uit de EU wil stappen, maar schept ook een aparte fiscale EU-realiteit, met dus eigen schulden, maar ook met eigen nieuwe inkomsten; een EU die eigen belastingen heft. Daar gaan we niet aan meewerken.”