Persberichten
vrijdag, 28 feb 2020

Vlaams Belang noemt ‘Coronacoalitie’ Coens “doorzichtig en vals”

Het Vlaams Belang is teleurgesteld in de “doorzichtige en valse” communicatie van CD&V-voorzitter Joachim Coens op Radio 1. In dat gesprek maakte Coens volgens het Vlaams Belang een uitgekookte opening naar een coalitie zonder Vlaamse meerderheid, de zogenaamde ‘Vivaldi-coalitie'. “Het lijkt er meer en meer op dat de CD&V stoer theater heeft gespeeld de afgelopen weken“, luidt het bij Vlaams Belang. De partij klopt nogmaals op tafel om nieuwe verkiezingen te organiseren. 

In het kader van de coronavirusbesmettingen vindt CD&V-voorzitter Joachim Coens dat het tijd is voor een ‘coronacoalitie’. Gevraagd of CD&V nog wil vasthouden aan een federale regering met een Vlaamse meerderheid liet Coens weten dat dat van tel blijft, “maar er zijn ook altijd belangrijke inhoudelijke punten. Wij zijn altijd beschikbaar om een goede oplossing te vinden voor de uitdagingen van ons land.” CD&V lijkt hiermee definitief de deur open te hebben gezet voor een linkse, Franstalig gedomineerde 'Vivaldi-coalitie' waarin de PS het beleid dicteert, zo stelt het Vlaams Belang. De partij wijst “deze anti-Vlaamse houding van CD&V” af en roept opnieuw op tot nieuwe verkiezingen.

Vlaams Belang na demarche Coens: “Waarom zet niemand cdH onder druk om een regering te vormen zonder de PS?”

“Het lijkt er meer en meer op dat de CD&V stoer theater heeft gespeeld de afgelopen weken. Want wat betekenen felle resoluties en de ‘ezelstamp’-taal van Koen Geens als een journalistieke voorzet als ‘coronacoalitie’ voldoende is om een opening te maken naar de Vivaldi-coalitie?”, zo klaagt partijvoorzitter en Kamerlid Tom Van Grieken (Vlaams Belang) aan. “Het dient daarnaast wel gezegd te worden dat het tekenend Belgisch is dat CD&V steeds maar onder druk wordt gezet om een regering zonder Vlaamse meerderheid te vormen, terwijl niemand cdH onder druk zet om een regering zonder de PS te vormen. Dat is nochtans evenzeer perfect mogelijk. Maar een anti-Vlaamse regering voelt natuurlijk aan in België en daarom stelt niemand die vraag aan cdH.”

Het Vlaams Belang roept daarom nogmaals op om de aanslepende onderhandelingen te staken en werk te maken van nieuwe verkiezingen. “Zo kan de kiezer zich uitspreken over het geknoei van de systeempolitici de afgelopen 9 maanden én over de richting waar we heen moeten, want nu hebben we ofwel geen regering of een Waals gedomineerde linkse regering”, klinkt het nog. “Daar heeft de Vlaamse kiezer niet voor gekozen, dus laat de systeempolitici dat hem en haar maar eens uitleggen.” Een petitie van de rechtsnationalisten voor nieuwe verkiezingen verzamelde bijna 80.000 handtekeningen.