Nieuws
donderdag, 05 mrt 2020

Vlaams Belang noemt Klimaatwet Timmermans “groene coup in Europa”

De langverwachte Klimaatwet - die woensdag werd opgesteld  - is een slinkse manier van de Europese Commissie om nog meer macht naar zich toe te trekken. Dat vindt het Vlaams Belang. De nationalistische partij trekt aan de alarmbel. Geflankeerd door activiste Greta Thunberg stelden Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Green Deal-Eurocommissaris Frans Timmermans woensdag de Klimaatwet voor en moet de doelstelling van een klimaatneutraal Europa tegen 2050 wettelijk verankeren. “Maar in werkelijkheid is het de Europese Commissie die deze Green Deal gebruikt om haar macht uit te breiden en zal dit machtsspel uitdraaien op belastingverhogingen en meer EU.”

Om die klimaatneutraliteit te bereiken nam de Europese Unie eind 2019 de doelstelling op zich om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 40 procent te verlagen ten opzichte van 1990. Omdat Polen zich vragen stelde bij de haalbaarheid van het veel geciteerde mantra van de klimaatneutraliteit, doet de Europese Commissie nu een greep naar de macht, zo stelt Vlaams Belang. In artikel 9 van de tekst neemt de Commissie zich voor om de klimaatneutraliteit af te dwingen via uitvoeringsbesluiten. Deze uitvoeringsbesluiten draaien het besluitvormingsproces echter om en zorgen ervoor dat besluiten van de Europese Commissie enkel nog kunnen worden tegengehouden door een meerderheid in het Europees Parlement of onder de lidstaten. “Niets minder dan een coup”, klinkt het.

Vlaams Belang: “Met Timmermans aan het stuur gaan we een biljoen euro’s opbranden, terwijl de EU maar een schamele 9 procent van de globale uitstoot maakt”

Dit is de wereld op zijn kop”, aldus Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. De Commissie moet uitvoeren wat de Raad beslist, niet omgekeerd.” Deze forse machtsuitbreiding onder Timmermans is volgens Vandendriessche onwettelijk en gevaarlijk. Ze eigenen zich macht toe waarvoor ze nooit werden gemandateerd. Na de Brexit schakelde de Europese elite nog een versnelling hoger en begon ze aan megalomane projecten zoals de Green Deal, dit terwijl de burger net minder Europese Unie wil. De Commissie gebruikt bovendien de Green Deal om zo haar macht uit te breiden. Dit is een gevaarlijk precedent.”  

Naast het nastreven van de klimaatneutraliteit, wil de Europese Unie zich middels de Green Deal ook manifesteren als ‘een groene supermacht’. De EU ziet zichzelf hierbij als wereldleider in de groene energietransitie en poogt andere landen aan te sporen om hetzelfde te doen. “Dit groene messianisme is misplaatst en peperduur. De Europese Unie is immers verantwoordelijk voor amper 9 procent van de globale uitstoot. Terwijl de rest van de wereld verder fossiele brandstoffen blijft uitstoten, betalen wij een megalomane Green Deal van 1.000 miljard euro.”
Lees ook:
https://www.vlaamsbelang.org/vlaams-belang-wil-geen-extra-klimaatgeld-maar-afkeuring-green-deal/