Persberichten
vrijdag, 27 mrt 2020

Vlaams Belang: “Onaanvaardbaar dat De Block en DVZ illegalen in Brussel dumpen”

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) bevestigt dat Dienst Vreemdelingenzaken illegalen in Brussel afgezet heeft en aan hun lot heeft overgelaten. Dat bleek na een vraag vanwege Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). De partij kondigt aan parlementaire vragen te stellen en eist maatregelen. 

Nu het Brussels Parlement gesloten is en de Brusselse hoofdstedelijke regering per volmacht bestuurt, wordt er wekelijks een videoconferentie met de fractievoorzitters en de regeringsleider georganiseerd. Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) lichtte minister-president Vervoort in dat op bepaalde plaatsen in Brussel, zoals langs het kanaal, grote aantallen illegalen verzamelen, tegen de richtlijnen rond samenscholing in. Vervoort liet echter weten dat dat te wijten is aan acties genomen door migratieminister Maggie De Block (Open Vld). Zij liet de Dienst Vreemdelingenzaken toe om het grootste deel van de centra voor illegalen leeg te maken. Vervoort stelde zelfs dat de betrokken personen met bussen naar Brussel werden gebracht. 

Vlaams Belang: “Maggie De Block wentelt haar problemen af op Brussel”

“Deze situatie hebben wij de voorbije dagen aangeklaagd en dit wordt nu door de minister-president bevestigd”, oppert Lootens-Stael. “Het is onaanvaardbaar dat in een stad waar het reeds moeilijk is de maatregelen te handhaven, zulke toestanden heersen waar de overheid zelf schuldig aan is.” 

Het Vlaams Belang kondigt verder aan dat Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) minister De Block hierover ter verantwoording zal roepen in het federale parlement. "Terwijl de eigen bevolking de terechte zware maatregelen moet ondergaan om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan, lopen we tezelfdertijd nieuw besmettingsgevaar op door illegalen die hier blijkbaar mogen rondzwerven. De gezondheidsrisico's voor politie en medewerkers van Fedasil is angstwekkend groot," meent Depoortere. "Strenge maatregelen tegenover nieuwkomers - asielzoekers, maar ook illegalen - moeten worden uitgevaardigd. Aan minister De Block om de maatregelen die de eigen bevolking moet toepassen ook aan deze groepen vreemdelingen op te leggen zolang ze niet kunnen worden uitgewezen."