Persberichten
dinsdag, 11 feb 2020

Vlaams Belang ondersteunt familie Julie Van Espen: “Hogere minimumstraffen”

Het Vlaams Belang hekelt de gang van zaken binnen Justitie en vindt dat er te laks en slordig wordt omgesprongen met criminelen als de moordenaar van Julie Van Espen, Steve Bakelmans. Dit niet in het minst naar aanleiding van het vernietigend rapport van de Hoge Raad voor Justitie over het dossier en een “meer dan terechte” open brief van Julie’s familie. De partij heeft daarom zelf een aantal voorstellen klaar, maar wil ook degelijke voorstellen van andere partijen steunen. Prioritair voor het Vlaams Belang is het optrekken van de minimumstraffen voor zedendelinquenten en hierbij de kans op vervroegde vrijlating uitsluiten.

Moordenaar Steve Bakelmans werd door Justitie “met fluwelen handschoenen aangepakt”, klonk het in de brief van Julie Van Espen haar familie gericht aan alle partijvoorzitters. “In de bedrijfswereld zouden als gevolg van dit type van grove nalatigheden onmiddellijk de nodige sancties genomen zijn, tot zelfs ontslag uit de functie.” Het Vlaams Belang is het hiermee grondig eens en beantwoordde vorige week reeds de brief met tastbare plannen.

Tom Van Grieken na brief familie Julie Van Espen: “Luister naar de burgers, luister naar het gezond verstand en stop de knuffeljustitie!”

Zo wil de partij de minimumstraffen voor zedendelinquenten optrekken en hierbij de kans op vervroegde vrijlating uitsluiten. “Elk slachtoffer is er één te veel. Dat er dan ook nog slachtoffers vallen omdat er types vrij rondlopen die eigenlijk achter de tralies horen, is extra wraakroepend”, zo zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Volgens de Vlaams Belang-kopman doet men er goed aan het gezond verstand te laten spreken en meer te luisteren naar wat leeft bij de bevolking. “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Luister naar de burgers, luister naar het gezond verstand en stop eindelijk de knuffeljustitie.”

Maar daar blijft het niet bij. Het Vlaams Belang lanceert ook een wetsvoorstel om de opvolging en therapie voor daders van seksueel geweld gekoppeld aan de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank verplicht te maken. Het Vlaams Belang wil tevens dat tijdens de duur van de detentie hier meer en doorgedreven aandacht aan wordt besteed met het oog op de re-integratie in de samenleving.

“Maar ook wanneer andere partijen voorstellen verdedigen die tegemoetkomen aan de aanbevelingen van de Hoge Raad van Justitie zullen we dit constructief steunen”, vertelt eveneens Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang), die in de Justitie-commissie zetelt. “Voor het Vlaams Belang telt enkel het resultaat, niet de partij van de auteur.”