Persberichten
dinsdag, 10 nov 2020

Vlaams Belang ongerust over aankomende CO2-taks

Het Vlaams Belang waarschuwde bij het aantreden van de regering De Croo dat een paarsgroene regering voor de gewone Vlaming extra belastingen betekent. Bij de eerste beleidsbrief van minister van Klimaat, Milieubeleid en Green Deal Zakia Khattabi (Ecolo) komt deze voorspelling al uit, klinkt het bij het Belang. Khattabi pakt meteen uit met een ‘koolstoftarifering’. “Dat is een ander woord voor een ‘CO2-taks’. We vrezen voor de gevolgen voor de bevolking en bedrijven.

Tot vandaag bleef Khattabi in de Nederlandstalige pers ietwat onder de radar. In de Franstalige pers liet ze echter weten dat ze het klimaatdebat wil ‘repolitiseren’ en uit de expertensfeer halen. Ze wil het klimaatbeleid naar eigen zeggen naar de “gewone man” brengen. “Vandaag werd al meteen duidelijk wat de gewone Vlaming hiervan mag verwachten”, reageert Kamerlid Kurt Ravyts (Vlaams Belang). “De spreekwoordelijke ‘eyecatcher’ in de beleidsbrief van Khattabi is niets minder dan een onvervalste CO2-taks.”

Kurt Ravyts: “Geen draagvlak voor extra taks om Europese klimaatdoelstellingen te bereiken”

In haar beleidsverklaring stelt minister Khattabi onverwijld werk te willen maken van zo’n extra taks. “De minister wil deze taks koppelen aan de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat het sociaal rechtvaardig is”, aldus Ravyts. “Maar het is volstrekt onduidelijk wat dit concreet betekent. We zijn dan ook uitermate ongerust over deze aankondiging.”

Kurt Ravyts zal tijdens het debat over haar beleidsbrief van de minister meer duidelijkheid eisen over wat er de bevolking en de bedrijven boven het hoofd hangt. “Het Vlaams Belang zal in ieder geval nooit aanvaarden dat de Europese klimaatdoelstellingen en de Europese Klimaatwet onze manier van leven, wonen en werken volledig omgooien en ons daarenboven ook nog eens extra zullen kosten.”