Persberichten
dinsdag, 11 feb 2020

Vlaams Belang ook in 2019 flink onderbelicht door VRT

Opnieuw blijkt het Vlaams Belang stevig ondervertegenwoordigd bij de recreatieve programma’s van de VRT. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) die werden opgevraagd aan Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V). Niettegenstaande de partij van Van dermeersch in mei vorig jaar de tweede grootste partij in Vlaanderen werd met 18,5% van de stemmen, kwam de partij slechts éénmaal in beeld in 2019, goed voor amper 1,32% van alle recreatieve VRT-programmatie met politici. “Er kan niets anders dan kwaad opzet vermoed worden.”

Afgelopen jaar kwam het Vlaams Belang amper één maal aan bod in VRT-programma’s die geen nieuws of duiding brachten. Het gaat om één enkel optreden van partijvoorzitter Tom Van Grieken in ‘Van Gils & Gasten’ op 22 april 2019. De PVDA blijkt evenzeer onderbelicht en kwam zelfs geen enkele keer aan bod. De communisten kregen in mei wel maar 5,3% van de stemmen. Andere partijen werden dan weer stevig oververtegenwoordigd door de VRT. N-VA kreeg zo maar liefst 37% van de desbetreffende ‘screentime’, en ook CD&V en Open Vld mochten rekenen op elk 21%; flink boven hun kiesresultaten. Groen en sp.a moesten het dan weer doen met respectievelijk 7% en 13%. In totaal gaat het om 76 TV-programma’s waaronder De Ideale Wereld, Vrede op Aarde en Van Gils & Gasten.

Vlaams Belang: “Het kan niet zijn dat potentieel politiek misbruik van de VRT ook nog eens verborgen wordt”

Wat recreatieve VRT-radio betreft, is de scheeftrekking minder groot, maar desalniettemin stevig aanwezig. Dit vooral in het voordeel van CD&V en Open Vld. Zij figureerden in respectievelijk 25% en 27,63% van de radio-afleveringen waar een politicus aan bod kwam, terwijl zij maar 15,4% en 13,1% stemmen behaalden respectievelijk. Ook hier worden het Vlaams Belang (3 optredens) en de PVDA (0 optredens) het hardst achteruit geschoven. In totaal gaat het inzake radio ook om 76 afleveringen in totaal.

“Dat er niet dezelfde evenwichtsregels gelden voor ontspannende programma’s is logisch, maar deze scheeftrekkingen zijn zodanig grotesk dat er niets anders dan kwaad opzet kan vermoed worden”, zo stelt Van dermeersch. “Bovendien zijn optredens van politici in ontspannende programma’s niet te onderschatten qua impact, om Bart De Wever in De Slimste Mens maar te noemen.”

Bovenstaande cijfers betreffen enkel de programma's van de VRT met andere inhoud dan nieuws of duiding. De openbare omroep weigert immers al jaren om vergelijkbare cijfers te verstrekken voor zijn effectieve nieuws- en duidingsprogramma’s. “Hoog tijd dat minister Dalle de VRT verplicht om deze informatie te ontsluiten. Het kan niet de bedoeling zijn dat potentieel politiek misbruik van de VRT ook nog eens verborgen wordt”, besluit Van dermeersch. Eerder toonde ook reeds Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) aan dat van alle politieke gasten die in 2019 te gast waren in het VRT-debatprogramma De Afspraak er maar 3% van Vlaams Belang-signatuur waren.

[caption id="attachment_77166" align="aligncenter" width="657"]Infograph Vlaams Belang op VRT Afbeelding: Vlaams Belang. Bron: Cijfers minister Benjamin Dalle.[/caption]