Persberichten
woensdag, 19 aug 2020

Vlaams Belang: “Open Vld blijft ook met De Backer spil in coronageklungel”

Vlaams Belang wijst bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld) met de vinger na het laatste debacle in de coronacrisis, nu blijkt dat België opgescheept zit met een miljoen onbetrouwbare coronatestkits. “Wat werd afgeschilderd als een kundige crisismanager blijkt vooral een ‘waardige’ opvolger van De Block te zijn: een blunderexpert”. De partij hekelt in het bijzonder dat De Backer zijn beleid verdedigt door te stellen dat het nooit de bedoeling was ‘om de beste test te selecteren’. Bij onze buren over het kanaal heet zo iets: ‘designed to fail’.”

Onderzoek uit Denemarken heeft de betrouwbaarheid van tal van serologische coronatests nagegaan. Van alle kits die werden onderzocht, bleek slechts één onbetrouwbaar genoeg om afgekeurd te worden: net die test waarvan De Backer 1 miljoen stuks aanschafte. Eerder dit jaar liet het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) nochtans weten dat de DiaSorin-testkit "een gevoeligheid en een specificiteit van 100 procent” heeft. FAGG-kopman Hugues Malonne liet hiervoor onderzoek uitvoeren door een Brussels lab waar zijn partner adjunct-diensthoofd is. Bovendien zou ons land ook nog eens fel boven de marktprijs hebben betaald - 7 euro in plaats van 4.

Pas (Vlaams Belang): “Open Vld lijkt eerder fraudeministers te leveren in plaats van een minister van bestrijding van fraude”

De Backer ontkent echter alle verantwoordelijkheid en stelt dat “twee correct uitgevoerde validatiestudies de performantie van de DiaSorin-test” bevestigen. Opmerkelijk: de Open Vld-minister laat tegelijk weten dat het “niet [de bedoeling was] om de beste test te selecteren”.

“Bij onze buren over het kanaal heet zo iets: ‘designed to fail’”, reageert fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) kritisch. “Dit is toch echt hallucinant? Nadat we eerst onder volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) overal mondmaskerfraude en geknoei zagen, werd De Backer naar voren geschoven, zogezegd als ‘kundige crisismanager’. Maar de grootste pluimen die De Backer op zijn hoed kan steken, zijn mondmaskers die zodanig laat waren dat niemand ze nog nodig had (en die de WHO afkeurt), en een miljoen slechte tests die dankzij corruptie werden ingevoerd. Open Vld lijkt eerder fraudeministers te leveren in plaats van een minister van bestrijding van fraude.”

Het Vlaams Belang laat tot slot weten De Backer in de Kamer stevig aan de tand te zullen voelen over de materie, dit zodra de parlementaire kalender het toelaat. De partij eist intussen dat andere tests worden aangeschaft. Ook vindt het Vlaams Belang een doorlichting van het FAGG aan de orde.