Persberichten
vrijdag, 23 okt 2020

Vlaams Belang opgetogen over verlenging corona-uitstel Vlaamse Woonlening

Het Vlaams Belang reageert opgetogen op de intenties van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Hij bevestigde plannen te hebben om de einddatum van 31 december 2020 voor het corona-uitstel voor de Vlaamse Woonlening te verlengen. Dit op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Guy D’haeseleer.

De Vlaamse Woonlening van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) is een voordelig woonkrediet voor wie een bescheiden inkomen heeft en toch een eigen woning wil kopen in het Vlaamse Gewest.

3.348 aanvragen tot betalingsuitstel met Vlaamse Woonlening, blijkt na vraag van D’haeseleer

Eind augustus 2020 had de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) reeds 3.348 aanvragen tot betalingsuitstel op de Vlaamse Woonlening ten gevolge van de coronacrisis ontvangen. Van deze aanvragen werden er reeds 2.756 aanvragen goedgekeurd. De voornaamste redenen tot annulering van de overige aanvragen waren: ontleners die uitstel probeerden te bekomen zonder geldig bewijsstuk en ontleners die zelf vroegen om annulering van de aanvraag. Meer dan 10% van de goedgekeurde aanvragen, hadden reeds een dossier van betalingsachterstand.

Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Guy D’haeseleer opgevraagd had bij Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele over de maatregel tot betalingsuitstel voor de Vlaamse Woonlening. De bewuste maatregel was een beslissing van de Vlaamse Regering op 3 april 2020 om betalingsuitstel voor de Vlaamse Woonlening toe te kennen aan ontleners die door de coronacrisis inkomensverlies leden.

Guy D’haeseleer: “Financiële toekomst van de Vlaming baart me zorgen”

De betalingsachterstand op de Vlaamse Woonlening is op 6 maanden tijd gestegen tot 6.415.615 euro op 30 juni 2020. Dat is een stijging met 10,3% ten opzichte van de betalingsachterstand op 31 december 2019, die toen 5.815.372 euro bedroeg.

“Als je deze evolutie bekijkt tijdens de eerste Corona-golf, hou ik mijn hart vast voor de resultaten na de huidige nog hevigere opstoot. De Vlaming en zijn financiële toekomst baart me enorme zorgen”, reageert D’haeseleer, die wel tevreden is dat Diependaele de voorziene einddatum van 31 december 2020 verlengt na vraag van het Vlaams Belang. “De Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement en ikzelf zullen blijven ijveren voor compensatiemaatregelen voor Vlamingen die het hardst getroffen worden door de coronacrisis.”