Persberichten
maandag, 24 feb 2020

Vlaams Belang over Aalst Carnaval: “Wilmès gaat boekje te buiten”

Het Vlaams Belang maakt zich zorgen over de uitgebreide politieke bemoeienissen over en jegens Aalst Carnaval, zowel uit buiten- als binnenland. In het bijzonder laakt de partij de uithalen van premier Sophie Wilmès (MR), die stelde dat het Aalsterse volksfeest “het samenleven in gevaar” brengt. “Wat vooral gevaarlijk is, is de vrije meningsuiting aan banden proberen leggen”, reageert Kamer-fractievoorzitter Barbara Pas (Vlaams Belang). “Bepaalde humor kan kwetsend of minder dan fatsoenlijk zijn, maar een verbod op onfijnzinnige humor gaan we toch niet invoeren?” De partij heeft een mondelinge vraag gericht aan Wilmès ingediend bij de Kamer. 

In een persbericht hekelt premier Wilmès de Aalsterse carnavalisten, die ze in naam van de federale regering beschuldigt van “verdeeldheid” te zaaien. De premier vindt zelfs dat de bevoegde instellingen en Justitie” nu moeten nagaan “of de gebeurtenissen die tijdens het carnaval hebben plaatsgevonden, in strijd zijn met de wet”, zo schreef de MR-toppolitica in een persbericht. Het Vlaams Belang vindt dat premier Wilmès hiermee haar boekje te buiten gaat en diende een mondelinge vraag in bij de Kamer rond de justitiële communicatie van de premier.

Vlaams Belang over Carnaval Aalst: “Vrije meningsuiting hoort absoluut te zijn, met als enige uitzondering oproepen tot geweld en laster”

Ten eerste is Wilmès geen justitieminister en ten tweede moeten ministers enige voorzichtigheid aan de dag brengen als men zich wil moeien in de rechtsgang, zo luidt het immers bij de rechtsnationalistische partij. Bovendien spreekt Wilmès nauwelijks met kennis van zaken, vindt het Vlaams Belang, want in tegenstelling tot haar liberale collega partijvoorzitter Gwendolyn Rutten (Open Vld) - die ‘niets aanstootgevends’ zag en wier partij ook in de federale regering zit - bezocht Wilmès Aalst carnaval niet. 

Het Vlaams Belang vermoedt zelfs enige selectieve verontwaardiging omdat het om een Vlaams feest gaat. “Want waar was Wilmès en haar belerend vingertje toen haar partijgenoot Didier Reynders als buitenlandminister van een en dezelfde regering meedeed in de Noirauds-stoet als Afrikaanse karikatuur?”, zo vraagt Vlaams Belang-politica Pas. “Wat vooral gevaarlijk en verdelend is, is de vrije meningsuiting aan banden willen leggen. Bepaalde humor kan kwetsend of minder dan fatsoenlijk zijn, maar een verbod op onfijnzinnige humor gaan we toch niet invoeren? Voor onze partij is vrije meningsuiting absoluut. Enkel oproepen tot geweld of lasterlijke zaken zijn uit den boze.”