Persberichten
dinsdag, 10 mrt 2020

Vlaams Belang over Turks-Griekse crisis: “Grenzen zijn er om verdedigd te worden”

Vlaams Belang verwerpt zowel de plannen van CD&V en N-VA om zogenaamde ‘onbegeleide minderjarige migranten’ op te vangen als de inmiddels mislukte pogingen van EU-president Charles Michel (MR) en Europees Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen “om toch maar Erdogan te behagen, ook al probeert hij op de rug van tienduizenden migranten en vluchtelingen Europa te chanteren ten faveure van een agressieve Midden-Oosten-politiek tegen onze eigen belangen.” Dat zegt Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) die samen met Kamerlid Dries Van Langenhove op ‘een fact finding mission’ is nabij de Grieks-Turkse grens.

Eerder vandaag bleek dat het overleg in Brussel tussen Turks president Recep Erdogan en de EU-top op een flop is uitgedraaid. Een belofte van Erdogan om geen migranten meer naar de Griekse grens te sturen kwam er niet, niettegenstaande Ankara daar 6 miljard euro voor kreeg van de EU. Niet veel later bevestigde Erdogan ook nog eens voor reporters dat hij er zelfs niet aan denkt om de grenzen opnieuw te sluiten. Het Vlaams Belang stuurde eerder deze week reeds samen met het Franse Rassemblement National een parlementaire delegatie om de crisis aan de Turks-Griekse te onderzoeken.

Van Langenhove en Vandendriesche willen poolshoogte nemen van situatie aan Griekse grenzen

We zijn hier niet om actie te voeren, maar om poolshoogte te nemen van de situatie aan de grens, zegt Vandendriessche. In de media verschenen veel beelden van vrouwen en kinderen, maar op sociale media circuleerden vooral beelden van jongemannen die de Griekse grens aanvielen. Door de Griekse grenswacht en het Griekse leger te ontmoeten willen we ons ter plaatse van de juiste informatie voorzien. Intussen hebben we al geleerd dat Turkije drie kampen aan het bouwen zijn om bij de minste aanleiding migranten over de grens te sturen. De Turkse ordediensten gebruiken daarbij traangas tegen hun Griekse collega’s. De Grieken bouwen in respons echter een muur.” 

Het Vlaams Belang ziet hierbij een probleem in de Schengen-zone, wat vrij verkeer van personen meebrengt. We bewaken de binnengrenzen niet, dus ligt onze landsgrens momenteel in Griekenland. Daarom moeten we initiatief nemen om die Griekse grens te beveiligen, luidt het nog. “Maar het is onverantwoord om voor de beveiliging van onze grenzen afhankelijk te zijn van Erdogan. Wij roepen op om zelfvoorzienend te zijn in het bewaken van onze eigen grenzen.

“Plannen N-VA en CD&V om ‘minderjarige’ migranten en vluchtelingen op te nemen kunnen aanzuigeffect creëren”

Van Langenhove treedt Vandendriessche bij en waarschuwt ook voor de berichten over disproportioneel geweld dat zou worden ingezet door de Griekse ordediensten. “Duizenden jongemannen bestormden reeds de Griekse grens, jongemannen die volgens de Griekse autoriteiten bovendien voor 96 procent uit niet-Syriërs bestaan, aldus Van Langenhove. Zo pakte de Griekse politie vooral Afghaanse, Somalische en Pakistaanse jongemannen op. Het is de taak van de overheid om elk mogelijk instrument dat ter beschikking ligt - waaronder ook legale politionele actie - te hanteren om de bestorming een halt toe te roepen. We doen niet mee met het linkse misbruik van mensenrechten die een karikatuur maken van oprechte humanitaire bezorgdheden. We moeten die mensen helpen die Erdogan nu misbruikt, maar in eigen regio.” 

Ook betreurt Vlaams Belang de recente openingen van N-VA en de CD&V om Belgische opvang te voorzien voor echte en vermeende minderjarige onbegeleide migranten die vastzitten op de Griekse eilanden. “Er is geen leeftijdscontrole, dus kunnen we onmogelijk exact te weten komen hoe oud deze mensen zijn. Eurostat-cijfers leren ons bovendien dat 86 procent van deze onbegeleide minderjarigen - opnieuw - mannelijk zijn en de leeftijdscategorie van 16- tot 17-jarigen ruim oververtegenwoordigd is, besluit dan weer Vandendriessche. Het accepteren van deze mensen zal een aanzuigeffect hebben en ertoe leiden dat nog meer mensen de levensgevaarlijke oversteek maken naar de Griekse eilanden.