Persberichten
donderdag, 26 jan 2023

Vlaams Belang plaatst aanvallen op hulpdiensten op agenda Raad van Europa

Brussels senator Bob De Brabandere (Vlaams Belang) plaatste in de Raad van Europa de aanvallen op politieagenten, brandweerlui en ambulanciers op de agenda. “Onze hulpdiensten zijn er om onze mensen bij te staan. Ze verdienen dan ook dat de aanvallen waarmee zij niet alleen op oudjaar, maar ook op tal van andere momenten te maken krijgen op alle mogelijke niveaus de nodige aandacht krijgen,” klinkt het. 

De fractie in de Raad van Europa, ECDA, waarvan senator Bob De Brabandere en ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken deel uitmaken, stelde vast dat de voortdurende aanvallen op hulpdiensten uitgegroeid zijn tot een (West-)Europees probleem. “Niet alleen in Brussel en Antwerpen, maar ook in steden in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zweden en tal van andere landen zijn openbare dienstverleners het doelwit van gewelddadige aanvallen door veelal allochtone jongeren van niet-Europese afkomst”, zegt De Brabandere. “Aangezien dit een steeds terugkerende problematiek betreft die de gemoederen over de grenzen heen beroert, moet ook de Raad van Europa zich hierover buigen.”

“Aangezien dit een steeds terugkerende problematiek betreft die de gemoederen over de grenzen heen beroert, moet ook de Raad van Europa zich hierover buigen.”

Volgens de Brusselse Vlaams Belanger wordt de problematiek nog te veel onderbelicht. “Onze hulpdiensten zijn er om onze mensen bij te staan”, zegt hij. “Ze verdienen dan ook dat de aanvallen waarmee zij niet alleen op oudjaar, maar ook op tal van andere momenten te maken krijgen op alle mogelijke niveaus de nodige aandacht krijgen.”  

In de eerste plaats probeerde de senator via een vraag om een dringend debat de kwestie te agenderen, maar deze vraag werd door onder meer MR, PS, Ecolo en Groen weggestemd. De vraag werd vervolgens omgezet in een motie voor een resolutie, die wel de nodige steun kreeg, waardoor het alsnog in de toekomst op de agenda komt. “De Raad van Europa is het Walhalla van de mensenrechten”, besluit De Brabandere. “Maar die mensenrechten gelden voor sommige Belgische partijen blijkbaar niet voor onze agenten, brandweerlui en ambulanciers. Meer zelfs: een debat is al te veel gevraagd.”