Nieuws
dinsdag, 10 okt 2023

Vlaams Belang pleit voor opschorting ontwikkelingshulp Palestina 

Foto: iStock. Vlaams Belang pleit voor opschorting ontwikkelingshulp Palestina

Het Vlaams Belang pleit voor een opschorting van de ontwikkelingssteun aan de Palestijnse gebieden. Momenteel herbekijkt heel de EU zijn financiële steun aan Palestina. Dat is het gevolg van de grootschalige aanval van de Palestijnse terreurbeweging Hamas op Israël. “Doorgaan met ontwikkelingshulp aan Palestina getuigt van stuitende naïviteit en onverantwoord omspringen met ons belastinggeld”, stelt Kamerlid Ellen Samyn, “Onze centen dreigen terecht te komen in de handen van terroristen”. 

Door de ongeziene militaire aanval van Hamas op Israël herbekijkt de EU op korte termijn zijn 700 miljoen euro aan financiële steun voor de Palestijnse Autoriteit. Men tracht zo te vermijden dat het geld in handen komt van het extremistische Hamas. De steun wordt echter niet permanent geblokkeerd. “Dat is een stap in de goede richting, maar men zou beter overgaan tot onmiddellijke bevriezing zoals Hongaars Eurocommissaris Olivér Valheryi aanvankelijk communiceerde”, vervolgt Samyn. 

“Twee-maten-twee-gewichten-benadering”

Het Vlaams Belang is ook kritisch voor wat het een “twee-maten-twee-gewichten”-benadering noemt inzake humanitaire noodhulp aan het buitenland. België stuurde immers wel 70 miljoen euro aan hulp naar Palestina over vijf jaar tijd, maar doet dat niet voor andere dossiers. Een recent voorbeeld is dat van de lijdende Armenen van Nagorno-Karabach. “Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen ontwikkelingshulp en humanitaire hulp”, besluit Samyn. “Noodhulp aan de lijdende bevolking in het Israëlisch-Palestijnse conflict is terecht. Maar dan moet dit ook gelden voor de 120.000 Armenen in Nagorno-Karabach, die lijden onder het brutale offensief van Azerbeidzjan. Hier doneert de EU een schamele 5 miljoen en België komt gewoon niet over de brug. Het ene volk is blijkbaar het andere niet.”