Nieuws
woensdag, 20 sep 2023

Vlaams Belang protesteert tegen asielcentrum Hoge Rielen

Foto: Vlaams Belang. Protest Kasterlee

In Kasterlee verzamelden maandagavond een honderdtal militanten en sympathisanten van Vlaams Belang tegen de komst van asielopvang op het jeugddomein de Hoge Rielen. Ook jongerenvoorzitter en Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans kwam naar de Kempen om het protest te steunen. Hij nam het woord samen met Kamerlid en Kempenaar Reccino van Lommel. “Het land zit vol, alle wachtlijsten zitten overvol en de burgers hebben er meer dan hun buik van vol”, klonk het. “We hebben nood aan minder asielzoekers, niet aan meer asielopvang.”

Voor Reccino Van Lommel is het duidelijk dat er dringend werk moet gemaakt worden van het Fort Europa waar Vlaams Belang al jaren voor ijvert. “Wij moeten geen extra opvangcentra creëren, wij moeten vooral de instroom stoppen”, stelt het parlementslid. “Nicole De Moor - staatssecretaris asiel en migratie (CD&V) - heeft terecht verklaard dat ‘er een moment moet komen dat wij zeggen als land: We hebben ons deel gedaan’. Helaas blijft het ook hier bij loze woorden en blijven de deuren van Hotel Belgica wagenwijd openstaan.” 

“Vandaag blijken de investeringen van minister Dalle in jeugdinfrastructuur gewoon een verdoken asielkost te zijn”

Voor Van Lommel was het duidelijk: “Het land zit vol, alle wachtlijsten zitten overvol en de burgers hebben er meer dan hun buik van vol. De asielfactuur is intussen groter dan één miljard euro, terwijl er geen geld is voor opvangplaatsen in de gehandicaptenzorg, kinderopvang, ouderenzorg of Vlamingen die het echt moeilijk hebben.” Het Vlaams Belang heeft alvast een plan klaar met 50 concrete maatregelen die de instroom moeten stoppen. Bovendien heeft de Kempen in de afgelopen jaren al meer dan haar verantwoordelijkheid opgenomen.

Aansluitend nam Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans het woord. “Van de 30 miljoen euro voor jeugdinfrastructuur in het kader van corona-relancemiddelen ging er 15,3 miljoen naar Destelheide en de Hoge Rielen”, zei Brusselmans. “Toevallig zijn dat de twee domeinen die vandaag niet meer door onze jongeren gebruikt kunnen worden, maar bezet zijn door asielzoekers.” Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (cd&v) klopte zich in 2021 nog op de borst over de ‘ongeziene investering in jeugdinfrastructuur’. “Vandaag blijkt het gewoon een verdoken asielkost te zijn”, besluit het Vlaams Parlementslid. “Hij voert een eigen jeugd laatst beleid.”

Ook vanavond nog staat een protest van het Vlaams Belang gepland. Ditmaal in Ieper. Ook daar wil de Vivaldi-regering 250 asielzoekers tegen de wil van de bevolking opvangen in een oude legerkazerne.