Persberichten
donderdag, 10 sep 2020

Vlaams Belang reageert afwijzend op Europees Hof: “Wij maken hier de wetten”

Het Vlaams Belang reageert afwijzend op het advies dat werd ontwikkeld binnen het Europees Hof van Justitie. Dat advies luidt dat het Vlaamse verbod op onverdoofd slachten een schending is van de vrijheid van religie. “De uitspraak is een zoveelste voorbeeld van EU-overbemoeienis. De EU en het Europees Hof van Justitie moeten bij hun leest blijven. Als het gaat over dierenrechten, slachtvoorschriften, gebruiken en tradities maken wij hier de wet en niemand anders.”

Sinds vorig jaar is het in Vlaanderen verboden om dieren zonder verdoving te slachten. Maar volgens sommigen is dat in strijd met de godsdienstvrijheid omdat bepaalde islamitische en joodse voedselvoorschriften vereisen dat dieren zonder verdoving worden gekeeld. Een advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie ziet dat echter anders en ziet wél een schending. Deze adviezen worden normaliter gevolgd door het Hof zelf.

Vandendriessche (Vlaams Belang): “Wij hebben zelf rechtbanken die mensenrechten bewaken, we hebben zelf parlementen die wetten maken rond dierenrechten”

“Voorschriften rond het humaan omgaan met dieren zijn geen kwestie van religieuze vervolging”, reageert Els Sterckx (Vlaams Belang). “Zij zijn tevens niet onderhandelbaar. Meerdere islamitische geleerden stelden reeds dat halalslacht kan mét verdoving. Maar zelfs moest het niet kunnen, gaan we hier niet rond inbinden. Sikhs kunnen hier ook niet rondlopen met een dolk rond hun middel. Dit is ons land, hier gelden onze wetten en gebruiken.”

De partij ziet tevens een nieuw gevaarlijk precedent rond EU-bevoegdheden en -bemoeienissen “Ook na de Brexit lijkt de EU het maar niet te beseffen, maar het zal vrijheid toelaten ten aanzien van de lidstaten, of het zal niet zijn”, zo voegt ook Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) eraan toe. “Het advies is een zoveelste voorbeeld van EU-overbemoeienis. Het is hoog tijd dat de EU zich bezig houdt met haar kerntaken rond de Interne Markt. We hebben zelf rechtbanken die burger- en mensenrechten bewaken. Wij hebben zelf een parlement dat wetten maakt rond dierenrechten. Wij zijn soeverein. Punt aan de lijn.”