Persberichten
vrijdag, 04 sep 2020

Vlaams Belang reageert op Vivaldi-nieuws: “Loserliga-bis onaanvaardbaar voor Vlaanderen”

Met de aanstelling van Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) als preformateurs lijkt het er op dat de ‘Vivaldi’-coalitie vorm begint te krijgen. Dat Vlaanderen opnieuw een linkse, hoofdzakelijk francofone en anti-Vlaamse regering door de strot geramd wordt, is onaanvaardbaar”, zo stellen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) in een reactie.

De bocht die CD&V-voorzitter Joachim Coens afgelopen weekeinde had ingezet, bleek veelbetekenend. Het ziet er naar uit dat Vlaanderen de komende jaren opnieuw af te rekenen krijgt met een regering zonder Vlaamse meerderheid, waarbij het ondernemende Vlaanderen opnieuw gebukt zal gaan onder een nieuwe belastinggolf.

Vlaanderen draagt al vele decennialang de economie van het land, maar zal opnieuw de factuur toegeschoven krijgen vanwege de MR en de PS, aangevuld met de Vlaamse schaamlapjes van de loserliga-bis, zo analyseert Barbara Pas de gesprekken. De verantwoordelijkheid van de CD&V in deze is enorm, terwijl het er niet naar uitziet dat de christendemocraten veel communautaire eisen zullen stellen in ruil voor hun steun aan deze Waals-linkse Vivaldi-regering. Inhoud lijkt van geen belang, enkel de postjes tellen nog.

Van Grieken: “Deze Vivaldi-coalitie is een loserliga-bis. En als het enige programmapunt de Vlamingen verder uitpersen wordt, dan zullen we dat met alle democratische middelen bestrijden”

Tijdens zijn persconferentie verklaarde Lachaert dat er in eerste plaats werk zal moeten gemaakt worden van het begrotingstekort. “Het Vlaams Belang belooft alvast keiharde oppositie wanneer opnieuw zal blijken dat het de Vlamingen zullen zijn die mogen opdraaien voor de kosten”, reageert ook Tom Van Grieken. “Een loserliga-bis met als enige programmapunt de Vlamingen verder als een citroen uitpersen, zullen we met alle democratische middelen bestrijden.”

Ten slotte staat de Vlaams-nationalistische partij ook stil bij het democratische deficit van een mogelijke Vivaldi-coalitie. “Vlaanderen koos Vlaams en rechts, maar krijgt nu door Open Vld, Groen, sp.a en CD&V net het omgekeerde door de maag gesplitst ”, besluiten Pas en Van Grieken. “De bijnaam van Vivaldi was ‘de rode priester’. Passend voor een hoofdzakelijk francofone en vooral zeer linkse coalitie!”