Persberichten
dinsdag, 21 nov 2023

Vlaams Belang reageert vol onbegrip op vrijlating terreurverdachte

Het Vlaams Belang reageert vol onbegrip op het nieuws dat een Brusselse onderzoeksrechter een verdachte heeft vrijgelaten onder voorwaarden, nadat die tot tweemaal toe Brusselse politieagenten van de zone Brussel-Zuid met de dood bedreigde. Daarenboven dreigde de man ook met een (terreur)aanslag en zijn er tijdens een huiszoeking een oorlogswapen en munitie aangetroffen. “Dat zoiets gebeurt, nauwelijks twee maand na een terreuraanslag waarbij twee doden vielen is totaal onbegrijpelijk en onverantwoord”, reageren voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) en Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) verontwaardigd. “Zoiets kan enkel in dit land!” Ze kondigen aan zowel minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) als minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) over de kwestie te zullen interpelleren.

Vrijdag 17 november pakte de lokale politiezone Brussel Zuid een man op tijdens een nieuwe controleactie in Brussel-Zuid. Daarbij zijn twee agenten met de dood bedreigd. Nadat ze hem konden overmeesteren zijn bij een huiszoeking een oorlogswapen en munitie aangetroffen.

Tijdens de controleactie uitte de man concrete doodsbedreigingen en zei hij beide agenten te zullen vermoorden met een wapen. De persoon uitte ook na zijn overbrenging naar de politiezone Zuid, opnieuw doodsbedreigingen aan het adres van de politie. Hij dreigde daarbij eveneens een aanslag te zullen plegen zodra hij vrijgelaten zou worden. 

“Men speelt met de veiligheid van zowel politie als burgers”

De politie vond foto's van wapens op de gsm van de verdachte en tijdens een huiszoeking zijn een oorlogswapen en munitie teruggevonden, alsook een 3D-printer. Tot grote verbazing van de politie besloot de Brusselse onderzoeksrechter, ondanks de ernst van de feiten, de man vrij te laten onder voorwaarden.

“Dat dit gebeurt, nauwelijks twee maand na een terreuraanslag waarbij twee doden vielen is onbegrijpelijk en onverantwoord”, reageren Marijke Dillen en Ortwin Depoortere met grote verontwaardiging. “Men speelt met de veiligheid van zowel politie als burgers. Hebben we dan werkelijk niets geleerd?” De Vlaams Belang-Kamerleden kondigen aan zowel de minister van Justitie als van Binnenlandse Zaken te zullen interpelleren.