Persberichten
donderdag, 11 jun 2020

Vlaams Belang: “Recordschuld toont aan dat Brussel door Vlaanderen moet beheerd worden”

Het Brussels Gewest stevent af op een recordschuld van 11,2 miljard euro in 2025. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Namen. De onderzoekers wijten dat aan een structureel probleem. “Er wordt meer uitgegeven dan er binnenkomt”, klinkt het eenvoudig en ondubbelzinnig. Het Vlaams Belang reageert instemmend, maar wijst op wat het zelf noemt als ‘de logische conclusie’: “Deze situatie toont aan dat een Brussels eilandgewest onhoudbaar is. Brussel hangt wel aan een Vlaams infuus maar weigert Vlaams beheer. Het Brussels Gewest moet op de schop.”

De Brusselse regering werkt al een tijdje aan de begrotingscontrole, maar niet met bijzonder veel succes. De coronacrisis heeft de zaken er niet op vooruit geholpen. De studiecijfers van het Naamse CERPE (Centre de recherches en Economie Régionale et Politique Economique, verbonden aan de universiteit van Namen) bevestigen deze inzichten maken een dramatische projectie voor de komende vijf jaar. Daaruit blijkt dat de schuldenlast tussen nu en 2025 fel zal stijgen tot een recordbedrag van maar liefst 11,2 miljard euro. Het feit dat de inkomsten wel sneller toenemen dan de uitgaven toenemen, verhindert niet dat bij ongewijzigd beleid de schuld met 75 procent zal stijgen.

“Brussels Gewest is dan ook niet alleen financieel onleefbaar, maar ook politiek-institutioneel”

“Brussel kijkt steeds naar Vlaanderen voor haar financiering”, stelt Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) vast. “Of het nu is door de transfers via federale toelages - in hoofdzaak dus Vlaams belastinggeld - via Belirisfondsen of door het azen op het geld van de pendelaars. De Vlaming krijgt de rekening. Maar betalen is bepalen. Het Brussels Gewest is dan ook niet alleen financieel onleefbaar, maar ook politiek-institutioneel. Het Brusselse Gewest zou beter ontbonden worden en onder het Vlaamse Gewest worden ondergebracht, wat ook geografisch-infrastructureel veel logischer is."

Brussels Vlaams Belang-voorzitter senator Bob De Brabandere ziet ook politiek een duidelijk teken aan de wand. “Dit is een symptoom van het PS-Brussel”, klinkt het. “Deze gewestregeringen hanteren al decennia verkeerde prioriteiten. Een linkse cadeau- en pamperpolitiek moet betaald worden door een ander. Het was al maatschappelijk onwenselijk, maar nu nog eens overduidelijk financieel onwenselijk.”