Persberichten
dinsdag, 15 sep 2020

Vlaams Belang-resolutie hekelt “Turkse agressie tegen Griekenland”

Vandaag diende Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) een resolutie in over de rol die Turkije speelt in de escalatie in het Oostelijke Middellandse Zee-bekken. Samen met enkele andere fractiegenoten uit de groep Identiteit & Democratie in het Europees Parlement klaagt Vandendriessche de groeiende Turkse dreiging ten aanzien van Griekenland en Cyprus aan. Ook de Turkse aanwezigheid in het noorden van Syrië en Irak kan op afkeuring rekenen in de ID-resolutie. 

In de resolutie wijzen de parlementsleden tevens op de migratiedeal uit 2016 tussen Turkije en de EU, die behelst dat de EU Turkije 6 miljard euro gaf in ruil voor de opvang van migranten en bewaking over de buitengrenzen. Volgens het Vlaams Belang hield Turks president Recep Erdogan zich niet aan de afspraken. Zo doken er in maart dit jaar plots tienduizenden migranten op aan de Turkse grens met Griekenland.

Vandendriessche (Vlaams Belang) na agressie tegenover Griekenland: “Appeasement werkt niet bij leiders als Erdogan”

“Erdogan gebruikt de massamigratie als chantagemiddel om meer geld voor zijn wankelende regime los te weken”, aldus Vandendriessche. “Vermits er toen amper reactie kwam, beseft Erdogan werkelijk hoe zwak en besluiteloos deze Europese Unie is.” Volgens Vandendriessche is het assertieve Turkse optreden in het Oostelijke Middellandse Zee-bekken dan ook geen toeval.

Vandaag schendt Turkije de territoriale wateren en het luchtruim van Griekenland, maar opnieuw wordt er getwijfeld om daadkrachtig op te treden. Appeasement werkt niet bij dit soort leiders. We dreigen overgeleverd te worden aan Turkse chantage en agressie. Stop met de miljarden voor Turkije, schort de douane-unie op en kondig economische sancties af. En vooral, stop de toetredingsgesprekken van Turkije tot de Europese Unie.”