Nieuws
zaterdag, 12 nov 2022

Vlaams Belang roept ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken op matje in parlement

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) moeten zich in de Kamer van Volksvertegenwoordigers komen verantwoorden voor de moord op een politieagent en de poging tot moord op een andere agent van afgelopen donderdag. “In een fatsoenlijk land had elke zichzelf respecterende minister zijn ontslag ingediend”, zeggen Vlaam Belang-Kamerleden Marijke Dillen en Ortwin Depoortere die als commissievoorzitter voor aanstaande maandag een extra commissiezitting heeft bijeengeroepen. “Jammer genoeg is in België de ministeriële verantwoordelijkheid totaal uitgehold. De ministers moeten duidelijk maken wat er fout is gelopen en waarom de dader op vrije voeten kon rondlopen.”

Aanstaande maandag zal er in de Kamer een extra commissiezitting plaatsvinden met de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken. Zij moeten zich komen verantwoorden over de terreuraanslag van afgelopen donderdag in Brussel. In de Aarschotstraat stak een man twee politieagenten neer met een mes waarbij één agent het leven liet. Waar de pers eerst zei dat het om een illegaal ging, bleek later dat de man een Brusselaar van Marokkaanse origine en islamist was. Die was al eerder veroordeeld voor criminele feiten en stond op de OCAD-lijst geregistreerd als een ‘Potentieel Gevaarlijke Extremist’ (PGE). Eerder op de dag had de man in een politiecommissariaat in Evere aangekondigd een aanslag te willen plegen, maar het parket besloot om niet over te gaan tot arrestatie of collocatie.

De vraag om ontslag van één van de ministers ligt al op tafel

“Het is niet te vatten dat iemand die ‘s ochtends een terroristische aanslag op de politie aankondigt ‘s avonds terug vrij kan rondlopen en tot daden kan overgaan”, zegt Dillen. “Dat de dader ook nog eens gekend was bij het gerecht en op een OCAD-lijst stond, maakt het dan ook des te erger. Bovendien is het onbegrijpelijk dat er niet is overgegaan tot een gedwongen opname.”

De politievakbonden NSPV en ACV hebben al het ontslag gevraagd van minister Van Quickenborne. “In een fatsoenlijk land had elke zichzelf respecterende minister al lang zijn ontslag ingediend”, aldus De Poortere. “Jammer genoeg is in België de ministeriële verantwoordelijkheid totaal uitgehold. Ik heb daarom een extra commissiezitting bijeengeroepen met de ministers om duidelijk te maken wat er fout is gelopen en waarom men niet beslist heeft om de man te colloqueren en hij op vrije voeten kon rondlopen”