Nieuws
dinsdag, 20 okt 2020

Vlaams Belang roept PS tot de orde na uitspraken tekorten Franse Gemeenschap

Minister van Begroting Frédéric Daerden (PS) heeft verklaard dat de Franse Gemeenschap “nooit” in staat zal zijn tot een begroting in evenwicht te komen en er altijd tekorten zullen zijn. Vorig jaar bedroeg de schuld er 7 miljard euro, in 2021 zal het 10 miljard euro zijn en in 2024 wellicht 14 miljard euro. "Geen ramp" echter, volgens Daerden, omdat de kost van de schuld volgens hem volledig beheersbaar blijft. Het Vlaams Belang duidt dit vooral als ‘een kost die toch voor Vlaanderen is’.

“Het hoeft niet te verbazen dat de begroting voor de Franse Gemeenschapsregering geen probleem vormt”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Daerden klinkt al even lichtzinnig als de PSer Guy Mathot, die in de jaren 80 al stelde dat het gat in de begroting er vanzelf was gekomen en de tekorten ook vanzelf weer zouden verdwijnen”. Tekenend hierbij is dat het bestuursakkoord van de Franse Gemeenschapsregering bestaat uit honderden bladzijden beloften tegenover één mager eindparagraafje over de begroting en tekorten dichten.

Maar het gaat hier tenslotte wel om socialistisch linksliberaal Waals potverteer gestut door onrechtvaardige miljardenstromen uit Vlaanderen”, aldus nog Vermeersch. “Logisch dat het in de ogen van Daerden niet om een ramp gaat. Uiteindelijk weten we allemaal wie de factuur zal betalen”.

Het Vlaams Belang dringt erop aan dat zolang België niet gesplitst is, de deelstaten geresponsabiliseerd worden voor hun beleid zodat de schuldenlast die ze opbouwen niet afgewenteld worden op andere bestuursniveaus.