Persberichten
dinsdag, 03 okt 2023

Vlaams Belang roept Vlaamse regeringspartijen op met schone lei te herbeginnen aan stikstofdossier

Volgens het Vlaams Belang is de Raad van State terecht uiterst kritisch voor het stikstofdecreet van de Vlaamse regering. “De Raad van State herhaalt de kritiek die het Vlaams Belang al maanden poneert”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. “Het meest essentiële punt daarbij is dat de Raad van State eindelijk oordeelt dat het onderscheid tussen de landbouw en de industrie in het decreet niet te verantwoorden valt. Het is tijd om het stikstofdecreet van tafel te vegen en met een schone lei te beginnen, zodat onze landbouwers het broodnodige perspectief kan geboden worden.”

In juli dienden N-VA en Open Vld het stikstofdecreet in zonder coalitiepartner cd&v. Het advies van de Raad van State daarover kwam vandaag en is ronduit vernietigend voor het decreet. De Raad stelt zich vragen bij “de begrijpbaarheid en de doorzichtigheid” van de wetgeving die voorligt. Zo is de ‘impactscore’ waarmee uitgedrukt wordt wat de stikstofimpact is van een bedrijf op de natuur onvoldoende transparant en ziet de Raad graten in het gebruik van drempelwaarden. Ook zou het decreet op verschillende punten niet in overeenstemming zijn met de Europese habitatrichtlijn. Misschien wel het belangrijkste punt uit het advies is dat het onderscheid tussen de landbouw en de industrie niet voldoende verantwoord wordt.

“Wat voorligt is een existentiële bedreiging voor de Vlaamse landbouw en gebaseerd op foute aannames”

“De Raad van State zegt in haar advies wat iedereen die het stikstofdecreet nader bekeek al zag”, aldus Janssens. “Dit decreet is gebaseerd op juridisch drijfzand en biedt op geen enkele manier een toekomstvisie voor onze landbouwers. Ook zet mede-indiener en Antwerps burgemeester Bart De Wever met dit juridisch broddelwerk de investering van Ineos in de Antwerpse haven op de helling. Volgens N-VA en Open Vld dreigt een vergunningenstop als het decreet niet gestemd wordt, maar ze organiseren met dit decreet er feitelijk zelf een.”

Volgens het Vlaams Belang is het maar de vraag wat de volgende stappen van de Vlaamse regering zullen zijn. “Gaat de Vlaamse regering het licht van de zon blijven ontkennen?”, besluit hij. “Wij roepen alle Vlaamse regeringspartijen op om met een schone lei te herbeginnen aan het stikstofdossier. Wat voorligt is een existentiële bedreiging voor de Vlaamse landbouw en gebaseerd op foute aannames. Het Vlaams Belang antwoordt resoluut ‘ja’ op de vraag of er nog een toekomst voor de landbouw in Vlaanderen is. We hopen dat de andere partijen dat eindelijk ook zullen doen.”