Nieuws
donderdag, 08 sep 2022

Vlaams Belang schaart zich achter open brief van experten over Assadi

Het Vlaams Belang kan zich volledig vinden in een open brief van 68 internationale professoren en magistraten waarin gevraagd wordt de veroordeelde terrorist Assadollah Assadi niet uit te leveren aan Iran. “Assadi zou er als een volksheld onthaald worden en onmiddellijk worden vrijgelaten”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “In de brief wordt volledig terecht gesteld dat de uitlevering alleen maar voor meer Iraans terrorisme in Europa zal zorgen. Iran zal zo de bevestiging krijgen dat het verantwoordelijkheid voor internationale misdaden kan ontlopen.”

“Om Assadi, die in België twintig jaar cel kreeg wegens zijn betrokkenheid bij een verijdelde bomaanslag in Parijs, vrij te krijgen, vond Iran er niet beter op dan twee onschuldige mensen zonder eerlijk proces op te sluiten”, aldus Samyn. “Het gaat om de Iraans-Zweedse gastdocent aan de VUB Ahmadreza Djalali en de ngo-medewerker Olivier Vandecasteele. Het misdadige regime in Teheran gebruikt deze twee mensen als gijzelaars en gaat ervan uit dat Assadi ‘geruild’zou kunnen worden.”

“Paars-groen hoopt levens te kunnen redden, maar doet met haar laffe houding in de zaak Assadi net het omgekeerde”

“Door ervan uit te gaan dat de zwakke paars-groene regering onmiddellijk op de knieën zou gaan voor deze chantagepolitiek, maakte men in Iran alleszins een correcte inschatting”, vervolgt Samyn. “België kreeg de twijfelachtige eer het eerste Europese land te zijn dat een verdrag sloot met een land dat wereldwijd terrorisme faciliteert.”

“De 68 experten stellen in de brief, volledig correct, dat de uitlevering van Assadi de cultuur van straffeloosheid voor medewerkers van het Iraanse regime zal aanwakkeren”, besluit Samyn. “En zoiets niet inzien geeft blijk van een enorme kortzichtigheid en naïviteit bij de paars-groene excellenties. Aan de chantage toegeven zet de deur open voor nog meer toekomstige gijzelingsacties. Op die manier speelt paars-groen met de veiligheid en vrijheid van veel Belgische onderdanen in Iran.”