Persberichten
vrijdag, 20 mrt 2020

Vlaams Belang: “Schort onmiddellijk alle vluchten op”

Het Vlaams Belang vraagt met hoogdringendheid dat alle vluchtverkeer van en naar België tijdelijk wordt opgeschort, in het bijzonder de vluchten vanuit Spanje en Italië. Dit in afwachting van een volledige grenssluiting. Donderdag bleek nog maar eens dat vluchtverkeer vanuit deze risicogebieden niet alleen voortgezet wordt, maar ook dat deze passagiers zelfs niet gescreend worden, laat staan in quarantaine gezet. “Dit is voorbij het gebruikelijke Belgische malgoverno”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Dit is ronduit misdadig.” De partij bekijkt of er gerechtelijke stappen ondernomen kunnen worden.

De afgelopen dagen is meer en meer duidelijk geworden dat de corona-uitbraak in België voor een groot stuk veroorzaakt werd door het skitoerisme in Noord-Italië en de grote aantallen Vlamingen en Walen die zonder al te veel controle uit dat gebied terug huiswaarts keerden. Deze week werd echter duidelijk dat de vluchten uit Spanje en zelfs uit Italië ononderbroken blijven toekomen op de luchthaven van Zaventem, zo merkte het Vlaams Belang reeds maandag op. Donderdag gaf Brussels Airport zelf toe dat dit luchtverkeer nog steeds in voege is: “Er zijn nog een beperkt aantal vluchten uit Madrid [en het Belgisch ministerie van Volks]gezondheid legt geen bijkomende screening op.”

Vlaams Belang: “Schort alle luchtverkeer voor particulieren nu onmiddellijk op”

“Hier zijn gewoonweg geen woorden voor. Dit is voorbij het gebruikelijke Belgische malgoverno, dit is voorbij amateurisme. Dit is ronduit misdadig”, aldus Kamerlid Depoortere. “De Belgische overheid heeft de meest verregaande vrijheidsbeperkende regels ooit ingevoerd, en ook al waren ze te laat, ze zijn terecht. Maar hoe kan het dat terwijl amper nog iemand buiten mag, de vluchten van Madrid en Rome blijven toekomen? De bevolking is bereid om offers te brengen voor elkaar, maar het enige wat ze verwacht van haar ministers is dat ze hun werk doen. Quod non. Dit is nalatigheid van de ergste soort.”

Concreet wil de partij dat alle vluchtverkeer voor particulieren zo snel mogelijk wordt stilgelegd net zoals vandaag werd beslist voor de luchthaven van Charleroi. Verder wil het Vlaams Belang dat alle passagiers die afgelopen dagen vanuit risicogebieden zijn overgekomen, worden gescreend en in quarantaine gezet. Dit net zoals dat gebeurd is met Philip S., de eerste Belgische corona-patiënt die overvloog vanuit Wuhan. Bij uitblijven van dit beleid zal het Vlaams Belang juridische stappen bekijken zodat het de overheid kan dwingen bij onwil.