Persberichten
donderdag, 19 mrt 2020

Vlaams Belang: “Sluit onmiddellijk alle nachtwinkels”

Het Vlaams Belang wil overgaan tot het volledig sluiten van alle nachtwinkels. Dit omdat het gaat om niet-levensnoodzakelijke winkels. Met de sluiting van alle café’s verwacht de partij immers dat er nu ‘s avonds laat veel drank en tabak zal gekocht worden om thuis in groepjes te consumeren, wat de coronacrisis kan verlengen en verergeren. “Alle halve maatregelen - zoals het sluiten van nachtwinkels vanaf 22u00 - moeten nu wijken voor volledige en slagkrachtige maatregelen”, aldus Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). De partij hekelt evenzeer dat kapperszaken openblijven.

Nadat het Vlaams Belang al enige tijd aandringt op doortastende maatregelen is de overheid eerder deze week overgegaan tot een zogenaamde ‘soft lockdown’, waarbij enkel de meest noodzakelijke verplaatsingen en aankopen toegelaten zijn. Vreemd genoeg blijven echter een aantal uitzonderingen op deze regels bestaan. Zo blijven kapperszaken - tegen de zin van de sector in - open en mogen ook nachtwinkels tot 22u00 zaken doen. Het Vlaams Belang vraagt om deze uitzonderingen in te trekken.

Nachtwinkels deel van huisfeestcultuur die nu vermeden moet worden, vindt Vlaams Belang

“Nachtwinkels beantwoorden vooral aan een niet-essentiële vraag rond alcohol en tabak. We willen deze producten niet verbieden, maar wie dit ‘s avonds laat gaat kopen doet dit vaak met het doel om geïmproviseerde feestplannen in te vullen. Dit soort lockdownfeestjes moeten we nu net zien te voorkomen”, aldus nog Vermeersch. “Bovendien kopen nachtwinkeleigenaars veelvuldig grote voorraden aan wel-essentiële zaken op in supermarkten om het dan aan veel duurdere prijzen te verkopen in hun eigen zaak. Net nu zoveel mensen - onnodig - hamsteren, zet dit een onnodige druk op de logistieke lijnen die reeds zijn overbelast, waardoor er tijdelijk lege rekken ontstaan.”

De partij wijst er ten slotte op dat nachtwinkels soms ook een plek zijn waar - inmiddels verboden - samenscholingen plaatsvinden en wil daarom dat nachtwinkels - net als kapperszaken - onmiddellijk de deuren sluiten. Eigenaars kunnen zich dan ook aanmelden bij de reeds bestaande steunvoorzieningen voor zelfstandigen. Eerder besloot ook de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) om over te gaan tot een sluiting van alle nachtwinkels in zijn stad.