Persberichten
woensdag, 16 sep 2020

Vlaams Belang spaart kritiek niet voor von der Leyen: “Religieuze toespraak met louter bombast”

Het Vlaams Belang is bijzonder kritisch voor de ‘state of the Union’ die Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (EVP) bracht voor het Europees Parlement. “Wie er nog aan twijfelde of ze namens de Commissie en de EU enige bescheidenheid aan de dag zou leggen, is er aan voor de moeite”. Europees parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) spreekt van een “religieuze toespraak met louter bombast”.

Ondanks meer dan 25 jaar groeiende kritiek op de gang van zaken binnen de EU - die mee heeft geleid tot de Brexit - schakelen de Europese Unie en haar bestuurders nog maar eens een integratieversnelling hoger. Dat is de kritische conclusie van het Vlaams Belang na de ‘state of the Union’ door von der Leyen.

Annemans (Vlaams Belang) over speech von der Leyen: “De EU zou een platform van vrije samenwerking moeten zijn, geen losgeslagen geïntegreerde eenheidsstaat”

“Men gebruikt hierbij de coronacrisis zelfs als argument”, zo bekritiseert Annemans. “Von der Leyen kwam zo het dolgedraaide Europese parlement op zijn wenken bedienen met wilde aankondigingen inzake een EU-gezondheidsunie, een hervorming van het EU-asiel- en migratiebeleid, het doen naleven van de ‘rechtsstaat’ en uiteraard een vermindering van de CO2-uitstoot van ‘minstens 55 procent’ tegen 2030, om maar enkele dingen te noemen. Maar over de nieuwe ‘eigen middelen’, Europese belastingen, sprak von der Leyen met geen woord.”

Europees Parlementslid Gerolf Annemans toonde zich ook kwaad over de manier waarop von der Leyen “met vuur haar haat” etaleerde tegenover mensen die ze ‘extreemrechts’ noemt. “Ik ben boos omdat ik de woede wil overbrengen van miljoenen Europeanen over de gang van zaken. Als ik het aantal dogma’s optel die u hier vandaag hebt geproduceerd, mag ik spreken van een religieuze toespraak in de kathedraal van de democratie, met alleen bombast. Dat is schandalig. Schandalig, omdat u van dit Europese Unie-platform - dat een vorm van vrije samenwerking van vrije naties zou moeten zijn - meer dan ooit een losgeslagen geïntegreerde, door immigratie aangewakkerde eenheidsstaat hebt gemaakt.”