Persberichten
vrijdag, 21 feb 2020

Vlaams Belang start petitie tegen LEZ’s in Vlaanderen

Geen LEZ in Vlaanderen!

‘Geen LEZ in Vlaanderen’. Dat is de slogan waarmee het Vlaams Belang een petitie opstart gericht tegen de lage-emissiezones (LEZ) in Brussel, Gent en Antwerpen. De partij meent dat het de enige consistente tegenstander is van het lage emissiebeleid terwijl “andere partijen schipperen en vage taal verkopen, maar toch volharden in de LEZ-boosheid”. Eens de partij 100.000 handtekeningen verzameld heeft, wil men Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) confronteren met het getekende protest en zal men ook elke gemeenteraad van elke LEZ-stad “wakker schudden” met de handtekeningen uit de relevante stad.

Het Vlaams Belang organiseert al een poos het protest tegen de LEZ-regels die her en der werden en worden ingevoerd. De partij lanceert nu ook een petitie tegen de - volgens de rechtsnationalisten - asociale pestbelasting. Want, zo redeneert het Vlaams Belang, hij die geen nieuwe wagen heeft of kan betalen moet dure dagpassen of jaarabonnementen kopen om Gent, Brussel of Antwerpen binnen te kunnen, terwijl het net de sociaal zwakkeren zijn die zich moeten beredderen met een oudere wagen.

Vlaams Belang over LEZ-beleid: Onze politieke elite jaagt op mensen met een wagen”

“Onze politieke elite jaagt op mensen met een wagen, terwijl automobilisten al loodzware taksen aan de pomp moeten betalen. De LEZ is dan ook een pestbelasting”, zegt Tom Van Grieken, partijvoorzitter van het Vlaams Belang. “Onze zwakkeren zijn de dupe van dit fanatieke beleid, terwijl het helemaal niet duidelijk is of de LEZ’s bijdragen aan een beter milieu of zelfs maar aan een betere luchtkwaliteit, gezien de heel lokale impact. De sociale en financiële impact reikt echter ver en raakt één op vijf wagens.”

Eens de partij 100.000 handtekeningen verzameld heeft, wil men Zuhal Demir in het parlement confronteren met de petitie en de handtekeningen afleveren op haar kabinet. Ook zal in elke stad of gemeente “die getroffen wordt door een LEZ-beleid de gemeenteraden wakker worden geschud met de handtekeningen van de lokale inwoners, aldus nog Van Grieken. “Wij willen een mobiel en welvarend Vlaanderen, geen anti-wagenbeleid terwijl het openbaar vervoer duidelijk ondermaats en duur is georganiseerd.”
De petitie is terug te vinden op stoplez.be.