Nieuws
zondag, 19 jan 2020

Vlaams Belang start petitie voor nieuwe verkiezingen: “Luister naar het volk!”

“Luister naar het volk”. Met die slagzin besloot Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de nieuwjaarsreceptie van zijn partij en werd meteen een voorjaarscampagne afgetrapt rond nieuwe verkiezingen. De partij lanceert een grootschalige petitie waarmee burgers hun stem kunnen laten horen. “Politici die schrik hebben van verkiezingen zijn als zwemmers die bang zijn van water”, aldus Van Grieken.

Zondag organiseerde het Vlaams Belang zijn nationale nieuwjaarsreceptie. Enkele honderden Vlaams Belang-bestuursleden en -mandatarissen zakten daarvoor af naar Thor Central in Genk. De sfeer was er opgetogen en strijdbaar, allicht ook omdat het Vlaams Belang afgelopen verkiezingen op 26 mei de op een na grootste partij werd in Vlaanderen. Maar de rechts-nationalistische partij wil niet op de lauweren blijven rusten, klonk het. Integendeel, het Belgische wanbeheer en de acht maanden politieke stilstand zonder regering nopen het Vlaams Belang tot actie. Dat zeiden voorzitter Tom Van Grieken en fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens in hun toespraken.

Vlaams Belang wil ‘ze’ doen luisteren en eist nieuwe verkiezingen

“In de privé is het simpel. Als je acht maanden niets doet, krijg je uw C4”, zo klaagde Van Grieken aan. “Daarom eist het Vlaams Belang nieuwe verkiezingen. Wij hebben dan ook geen schrik van de kiezer. Een politicus die schrik heeft van verkiezingen is als een zwemmer die bang is van water. Maar bovenal is het noodzakelijk om de lamlendige patstelling van ons af te schudden. De Belgische politieke elites hebben nu lang genoeg gespeeld, het is nu aan de kiezer.”

Chris Janssens trad zijn voorzitter bij. Natuurlijk hoeft het niet te “verbazen dat het establishment schrik heeft van de kiezer en verkiezingen”, want men bakt er al maanden niks van, zo luidde het verder. Volgens de fractieleider heeft dat ook te maken met het feit dat de Vlaamse partijen zich zo eenvoudig laten uiteen spelen. Maar, “als de politiek geen Vlaams front wil vormen, zullen de Vlaamse kiezers front vormen en met het stempotlood in de hand de verandering waar ze zo naar verlangen zélf afdwingen!”

Om de scherpe bewoordingen kracht bij te zetten start het Vlaams Belang een digitale petitie, op de website luisternaarhetvolk.be. De partij is zelfzeker dat een massa Vlamingen zal tekenen. Eerder bleek ook al uit een peiling van Het Laatste Nieuws dat de meeste Vlamingen nieuwe verkiezingen willen, beduidend meer dan zij met een voorkeur voor een linkse paarsgroene of een paarsgele regering.