Nieuws
maandag, 14 nov 2022

Vlaams Belang start petitie voor ontslag Van Quickenborne

Na de dodelijke mesaanval op een politieagent in Schaarbeek is ontslag de enige mogelijke en gepaste reactie voor minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), vindt het Vlaams Belang. De partij is daarom met een petitie gestart - te vinden op ontslagQ.be - om de druk op hem op te voeren. “De blunders bij Justitie hebben nodeloos tot de dood van de jongeman in kwestie geleid”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang). “Ook al is ministeriële verantwoordelijk al vele jaren onbestaande in dit land, als signaal aan de bevolking is het absoluut noodzakelijk.”

De messentrekker in kwestie is van buitenlandse afkomst, kwam in de gevangenis terecht wegens niet-religieus geïnspireerde feiten, maar radicaliseerde in zijn cel zodanig dat hij op de OCAD-lijst terechtkwam en dat hij de aanslag zelfs aankondigde. “Hij beantwoordde volledig aan de beschrijving van een islamterrorist”, aldus Van Grieken. “En dan nog oordeelde het parket om hem vrij op de maatschappij los te laten. Dat kan alleen in België.”

“Justitie loopt mank, en Van Quickenborne zorgt enkel voor nog meer handicaps”

Justitie is een mank lopend departement en hervormingen dringen zich op. “Na de ontsnapping van Marc Dutroux nam de minister van Justitie wel ontslag en werd de politie hervormd. Justitie veranderde echter nooit", vervolgt Van Grieken. “Destijds bestond er nog iets als het opnemen van ministeriële verantwoordelijkheid. Ondertussen is dat al lang niet meer zo. Van Quickenbornes partijgenote Maggie De Block voelde zelfs nooit enige verantwoordelijkheid nadat ze als minister van Volksgezondheid een hele bevolking zonder beschermingsmateriaal tegen het coronavirus had gezet.”

Voor het Vlaams Belang is het de logica zelve dat een minister van Justitie verantwoordelijkheid opneemt nadat er door geblunder in zijn departement zelfs een dode moest vallen. “Als Van Quickenborne niet de moed, de waardigheid en het respect heeft om dit uit zichzelf te doen, zien wij ons genoodzaakt hem hiertoe te dwingen”, besluit Van Grieken.

De petitie is raadpleegbaar door naar www.ontslagQ.be te surfen.