Persberichten
zaterdag, 09 jan 2021

Vlaams Belang start Telegram-kanaal na toenemende censuur

Het Vlaams Belang is officieel gestart met een Telegram-kanaal in aanvulling van de pagina’s die de partij heeft op bijvoorbeeld Facebook en Twitter. De oorzaken van de Telegram-opstart zijn al even aan de gang, klinkt het, maar de blokkering van de accounts van de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube “waren de druppels die de emmer deden overlopen”. Want volgens de partij is de ‘big tech-aanval op rechts’ al langer aan de hand. “We mogen niet naïef zijn”, zegt Van Grieken. “We moeten steeds opnieuw - de vrije meningsuiting verdedigen.”

“Dat de grote tech-bedrijven, die als media een onvoorstelbaar grote impact hebben, eigengereid en zonder zelf gecontroleerd te worden, kunnen bepalen welke meningen mogen verkondigd worden en welke niet, vormt een groot democratisch probleem”, verklaart Van Grieken. “Het spreekt ook boekdelen dat de alternatieve Twitter - Parler - al direct wordt verbannen op Google Play omdat sinds kort meer en meer Trump-aanhangers en andere rechtse stemmen er actief zijn."

Het Vlaams Belang wijst er in dit verband op dat het blokkeren van niet-linkse stemmen ondertussen een wereldwijd fenomeen geworden is. In eigen land werden verschillende volksvertegenwoordigers van het Belang al meermaals (tijdelijk) gebannen op sociale media. De partij verwijst tevens naar het censureren van Zwarte Piet door Google, Facebook, Amazon, Bol.com en CoolBlue.

“Ons nieuw Telegram-kanaal is één grote nee aan censuur”

“Het is inmiddels zo klaar als een klontje dat het vrije woord zwarte tijden meemaakt”, vervolgt Van Grieken. “En dat is niet enkel te merken bij de Amerikaanse social-media-giganten. De paars-groene partijen op federaal niveau, maar ook de meerderheden in het Vlaams Parlement en het Europees Parlement hebben dubieuze initiatieven opgestart tegen het vaag gedefinieerde ‘fake news’, dat al snel gewoon dissidente stemmen kan betekenen. Want het zijn politieke, linkse, actoren die gaan bepalen wat fake is en wat niet.”

“Decennialang konden de traditionele media in dit land zonder enig weerwerk beslissen welke stemmen gehoord mochten worden”, besluit Van Grieken. “De komst van de sociale media zette deze machtsverhouding op zijn kop. Maar de bedrijven achter de sociale media, de klassieke media en de systeempartijen slaan nu de handen in elkaar om hun macht over onze informatie terug te nemen. Dat gaan we niet laten gebeuren. Ons nieuw Telegram-kanaal is één grote nee aan deze censuur en dit machtsmisbruik. Informatie en vrije meningsuiting zijn immers basisrechten.”

Het Telegram-kanaal van Vlaams Belang is hier te vinden. Abonneren kan eenvoudig met behulp van een smartphone.