Nieuws
maandag, 22 nov 2021

Vlaams Belang start verzetstour tegen “wildgroei asielcentra”

Het Vlaams Belang heeft afgelopen weekend het startschot gegeven van een “verzetstour tegen de wildgroei aan asielcentra”. Dit in Boom met een succesvolle betoging. De partij plant verdere petities, buurtbijeenkomsten en manifestaties in Lommel (27 november), Dilbeek en Sijsele. Want, zo luidt het, “er zijn niet te weinig asielcentra of opvangplaatsen in dit land, maar te veel asielzoekers.”

Het Vlaams Belang is dit weekend van start gegaan met een verzetscampagne tegen nieuwe asielcentra. In Boom verzamelde de lokale afdeling zaterdag zo 300 manifestanten. “Iedere vorm van wettig verzet is nodig”, lichtte Kamerlid en lokale partijvoorzitter Hans Verreyt toe. “We gaan niet alleen via onze talrijke volksvertegenwoordigers in het parlement stokken in deze asielplannen steken - maar we moeten en gaan ook op straat komen!” Ook in Geel, Leopoldsburg en Lombardsijde vonden al acties plaats. Eind deze week vindt een nieuwe betoging plaats in Lommel aan het Parelstrand op zaterdag 27 november, en dit om 10u00 ‘s ochtends.

“Er moeten niet meer asielcentra bijkomen, maar meer gesloten terugkeercentra”

“In België hebben we al een zeer uitgebreid asielopvangsysteem”, licht ook Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) toe. “Het probleem is dan ook niet dat er te weinig asielcentra of opvangcentra, maar te veel asielzoekers zijn. Dat zeg ik niet zomaar, dat zegt ook het CGVS die de laatste cijfers hierover vorige week bekend maakte. In totaal werden vorige maand welgeteld 2.407 asielaanvragen ingediend. Daarmee is de kaap van 20.000 aanvragen in 2021 nu reeds gerond. Niet moeilijk dat Fedasil-werknemers het werk neerleggen: ze worden overstelpt!”

Het Vlaams Belang vindt dan ook dat de regering dus niet werk moet maken van meer opvangplaatsen, maar van meer gesloten terugkeercentra voor alle afgewezen illegalen en asielfraudeurs. De ruime meerderheid van de asielaanvragers blijkt immers geen recht te hebben op asiel en elk jaar zijn er relatief minder rechthebbenden (zo was er slechts een beschermingspercentage van 34,1% in 2020), niettegenstaande de instroom toeneemt.

“We moeten dus inzetten op bestrijding van asielfraude, illegale migratie en illegaal verblijf”, besluit Van Langenhove. “Het bouwen van nieuwe asielcentra stuurt een verkeerd signaal uit. Op Europees vlak pleiten we ervoor om financiële ondersteuning, investeringen van bedrijven, handelsvoordelen en andere samenwerking te koppelen aan de bereidheid van derde landen om illegale migratie tegen te gaan en uitgewezen onderdanen terug te nemen. Daarnaast moet deze regering haar ontwikkelingshulp afhankelijk maken van de medewerking aan de strijd tegen illegale immigratie en – net zoals Frankrijk enkele weken geleden deed – visumsancties invoeren tegen onwillige derde landen.