Persberichten
woensdag, 14 jul 2021

Vlaams Belang stelt alternatief rapport over corona-aanpak voor

Het Vlaams Belang heeft een alternatief rapport klaar voor dat van de bijzondere Kamercommissie die geacht werd de aanpak van de coronacrisis te evalueren. “We reiken in dit document tal van nuttige aanbevelingen aan”, aldus fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “En anders dan in het rapport van de commissie, zonder taboes en zonder vergoelijkingen.”

Vorige maand zagen de commissieleden van het Vlaams Belang, Barbara Pas en Dominiek Sneppe, zich genoodzaakt de Bijzondere Covid-commissie definitief te verlaten. “Door de wijze waarop de oppositie in de commissie werd geminacht, was elk vertrouwen zoek”, aldus Pas. “Vanaf dag één was al duidelijk dat de blunders in de corona-aanpak niet grondig mochten worden onderzocht. Van een echte parlementaire onderzoekscommissie, met de bevoegdheden van een onderzoeksrechter, mocht geen sprake zijn. Het werd in de plaats daarvan een ‘bijzondere’ commissie, die in geen geval politieke verantwoordelijken mocht aanduiden voor de bijzonder hoge dodentol van de coronapandemie in dit land.”

“Dit rapport was nodig. De bijzondere Covid-commissie was een schertsvertoning, met als enig doel de schuldigen uit de wind te zetten“

De druppel - of zeg maar de kraan - die de emmer uiteindelijk deed overlopen, viel op 11 juni. “Die dag bleek dat de meerderheidspartijen, tegen alle afspraken in en achter de rug van de commissie om, een eigen werkgroep hadden opgericht om alvast onderling de inhoud van de aanbevelingen te bepalen”, vervolgt Pas. “Op die manier waren verdere debatten zinloos tijdverlies. Dominiek Sneppe en ik hebben sindsdien onze energie besteed aan het alternatief rapport dat nu voorligt.”

Dodelijk geblunder zoals in de aanpak van de coronacrisis mag zich nooit meer herhalen. Enkel met dit doel voor ogen reikt het Vlaams Belang nu in het alternatief rapport 84 aanbevelingen aan. “Aanbevelingen voor bijvoorbeeld een betere communicatie en om te zorgen voor de noodzakelijke transparantie”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Evenals aanbevelingen om voortaan tekorten te vermijden van ziekenhuisbedden en zorgpersoneel, maar uiteraard ook van mondmaskers en testen.” Daarnaast stelt het rapport voor de bevoegdheden van gezondheidszorg volledig over te hevelen naar de deelstaten en bevat het rapport onder meer aanbevelingen om een einde te maken aan het gebrek aan wetenschappelijk en politiek debat, en aan het onwettige beleid via Koninklijke en Ministeriële Besluiten.

“Het Vlaams Belang was, ondanks onze essentiële bedenkingen, gedurende meer dan een jaar, 33 hoorzittingen en nog meer vergaderingen, heel constructief in de commissie. Tot het ogenblik dat de aanwezigheid van de oppositie ongewenst bleek te zijn”, besluit Sneppe. “Met dit rapport hebben we onze expertise alvast nuttig gebruikt. We kunnen enkel hopen, nu er onnodig veel mensen door een pandemie zijn gestorven, dat politieke cordon-spelletjes niet spelen en dat onze aanbevelingen met de nodige ernst behandeld worden. De coronaslachtoffers verdienen dit.”