Persberichten
dinsdag, 20 jun 2023

Vlaams Belang stelt basis voor 20 miljoen extra steun aan ngo’s in vraag

Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) 20 miljoen extra uittrekt om Belgische ngo’s financieel te steunen. “Dit is een compleet verkeerd signaal”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Deze regering slaagt er niet in om de koopkracht van onze mensen te beschermen, maar deelt achteloos miljoenen uit aan al overgesubsidieerde ngo’s.” Het Kamerlid kondigt aan de minister te zullen ondervragen over de kwestie en wil weten of er een gegronde basis is voor de extra steun.

De extra steun is volgens Gennez noodzakelijk “om de impact van ons ontwikkelingsbeleid te blijven garanderen”. Volgens de minister zijn “de uitdagingen waar de sector voor staat” enorm en “voelen de ngo’s de druk van de inflatie op hun werkingsmiddelen”. De steun zal naar 75 erkende ngo’s gaan. Onder hen 11.11.11, Fairtrade België en 9 zogenaamde Institutionele Actoren waaronder de culturele organisatie Africalia. 

“Er is geen enkele andere sector die kan roepen dat het last heeft van de inflatie en die meteen miljoenen euro’s van de regering ontvangt”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de beslissing van Gennez. “Er is geen enkele andere sector die kan roepen dat het last heeft van de inflatie en die meteen miljoenen euro’s van de regering ontvangt”, zegt Samyn. Het Kamerlid kondigt aan de minister te zullen ondervragen over de kwestie en wil onder meer weten of Gennez de beslissing op iets anders heeft gebaseerd dan een oproep van de ngo’s zelf: “Ik wil weten of er gevraagd werd naar de concrete extra kosten die de ngo’s beweren te maken door de inflatie, of ze allen hebben aangetoond op geen enkele andere manier inkomsten te kunnen verwerven en hoe de minister precies aan dat bedrag van 20 miljoen euro komt.”

Volgens de partij is de extra steun bovendien “een compleet verkeerd signaal”. “Het zijn moeilijke jaren geweest voor iedereen”, besluit Samyn. “Onze gezinnen en bedrijven kreunen onder de inflatie. De regering slaagt er niet in om werk te maken van een fiscale hervorming, maar toont met deze beslissing wel dat het achteloos miljoenen euro’s kan besteden aan ngo’s. Dat is allesbehalve waar de Vlaming voor heeft gestemd.”