Persberichten
maandag, 06 jul 2020

Vlaams Belang stelt ‘corona-vakantieplan’ voor: “Gaan toch niet zelfde fouten krokus maken?”

Het Vlaams Belang maakt zich ernstige zorgen over het gebrek aan instructies, regelgeving en planning in verband met de zomervakantie. Concreet wil de partij dat er gewerkt wordt met temperatuurscreenings van toeristen die terugkomen uit andere landen en verplichte quarantaines en testing voor mensen die arriveren uit risicolanden. “Deze nieuwe wazige communicatie doet denken aan de krokusvakantie, we gaan toch niet die catastrofale fouten herhalen?”

Even was er onduidelijkheid over reizen buiten Europa, maar voorlopig gaan de grenzen nog niet open voor niet-Europees reisverkeer. Wat andere reizen betreft, blijft er wel veel onhelder. Momenteel zijn er nul voorwaarden voor reizigers die terugkeren. De federale overheid wijst dan weer naar de deelstaten om dwingende maatregelen te nemen. Het Vlaams Belang wil orde creëren in deze nieuwe communicatiechaos.

Vakantieplan Vlaams Belang: Temperatuurtests voor alle vliegende reizigers, verplichte testen voor wie uit risicogebied komt

“Ik krijg een sterk déjà-vu-gevoel bij deze vaagheid en leemte”, reageert Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Tijdens de Krokusvakantie en nog tot heel laat erna liet de regering-Wilmès na om ook maar één maatregel te nemen. We gaan nu toch niet dezelfde catastrofale fouten herhalen? Toen ik Volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) vorige maand vroeg wat ze ging doen om de vakantie ‘coronaproof’ te maken, zei De Block dat zoiets ‘gewoon niet bestaat’. Wat zijn we met deze opzettelijk nietszeggende communicaties? Zowel de federale als de deelstatelijke overheden moet duidelijke richtlijnen maken.”

Concreet wil de partij dat de overheid communiceert aan de burger welke landen eerder veilig zijn en welke landen risicogebieden blijven. Daarnaast wil de partij dat men werkt met screenings door middel van temperatuuropmeting van reizigers die terugvliegen uit de ‘veilige landen’ en verplichte testing en zelfquarantaine van mensen die arriveren uit risicogebieden. Het zal de Vlaamse overheid zijn die dit moet invoeren. “De Vlaamse regering mag niet de blunders overdoen van dit voorjaar”, zegt ook Chris Janssens, fractieleider voor het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. “Minister-president Jan Jambon (N-VA), wacht niet op het getalm en geknoei van De Block en co, maar onderneem zelf actie.