Persberichten
vrijdag, 27 mrt 2020

Vlaams Belang stelt onderzoekscommissie voor: “Corona-blunderboek elke dag dikker”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de ronduit amateuristische wijze waarop de Belgische regering de corona-crisis aanpakt. Daarom diende de Vlaams-nationalistische partij vandaag in de Kamer een officieel voorstel in om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten die de Belgische aanpak van de corona-crisis dient te evalueren. "Het corona-blunderboek wordt elke dag dikker"

Het Vlaams Belang hekelt onder meer de verschrikkelijk slechte communicatie vanwege de federale regering. De partij wijst bijvoorbeeld naar de uitspraak van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op 21 januari: Niets wijst erop dat er in België een grootschalige gezondheidscrisis dreigt”. Ook wordt verwezen naar het bedenkelijk tekort aan strategische voorraden, het vernietigen maar niet vervangen van mondmaskers, het plaatsen van bestellingen bij dubieuze firma’s, het veel te laat screenen van reizigers op de luchthaven en dergelijke meer.

Vlaams Belang: “Een gedegen parlementair onderzoek moet ervoor zorgen dat dit zich nooit meer voordoet”

“De blunders van de federale regering zijn intussen talrijk en gaan onverminderd verder. Gisteren nog vonden binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V) en De Block het nodig om elkaar openlijk tegen te spreken over wat mag en niet mag rond fietstochten, zo Kamer-fractievoorzitter Barbara Pas (Vlaams Belang). “Nochtans zijn beide excellenties van hetzelfde federale niveau. Deze blunders en slechte communicatie zijn bijzonder nefast voor een efficiënte aanpak van wat toch een zeer ernstige crisis is.

Het Vlaams Belang dient daarom vrijdag in de Kamer een voorstel in om een onderzoekscommissie ter zake op te richten. Een gedegen parlementair onderzoek kan en moet ervoor zorgen dat - in het geval er in de toekomst nog een dergelijke pandemie uitbreekt - eerder wordt ingegrepen, een degelijk uitgewerkt noodplan voorzien is, strategische voorraden aanwezig zijn en er veel beter gecommuniceerd wordt, zodat zulke blunders zich niet meer kunnen herhalen.