Persberichten
woensdag, 10 jun 2020

Vlaams Belang stelt resolutie op die gedoogbeleid BLM-overtredingen veroordeelt

Het Vlaams Belang heeft deze namiddag in het Vlaams Parlement een resolutievoorstel geagendeerd waarbij de afgelopen overtredingen door linkse manifestanten onder de noemer ‘Black Lives Matter’ scherp worden veroordeeld, en dan vooral het politieke gedoogbeleid door PS-burgemeester Philippe Close die de massabijeenkomst van afgelopen zondag in Brussel mogelijk maakte. “Alle manifestaties zijn thans verboden en moeten dat voorlopig ook blijven, of ze nu van links, rechts, boven of onder komen. De wet moet gelijk zijn voor iedereen.”

Afgelopen zondag kwamen zo’n 10.000 manifestanten bijeen in Brussel na een oproep van het uiterst linkse collectief Black Lives Matter. Alhoewel er nog steeds een samenscholingsverbod gold en geldt - gezien de nog niet afgelopen coronacrisis - liet PS-burgemeester Close op voorhand weten de betoging oogluikend toe te zullen staan. Experts wezen echter al snel op de gevaren voor de volksgezondheid. En ondanks deze permissiviteit ontaardde de betoging bovendien ook nog eens in ernstige rellen en plunderingen. Het Vlaams Belang diende in dit kader dan ook een resolutie in die dergelijk gedoogbeleid veroordeelt en oproept tot een gelijk afdwingen van de wettelijke samenscholingsverboden.

Vlaams Belang genadeloos voor de willekeur van de PS in Brussel: “Vroeger was het oneerlijk, maar nu is het ook dodelijk”

“Alle manifestaties zijn verboden en moeten dat voorlopig ook blijven, of ze nu van links, rechts, boven of onder komen”, zo vertelt fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “De wet hoort gelijk te zijn voor iedereen. Maar keer op keer merken we dat in het PS-Brussel links toch altijd dat beetje meer mag. Politiebronnen meldden deze oneerlijke praktijken reeds voor de coronacrisis, maar nu was het ook dodelijk. Bovenop de politieke discriminatie en willekeur kwam er immers nog eens gigantisch gevaar voor de volksgezondheid. Dergelijke ‘superspreader events’ kunnen immers het tij in onze strijd tegen het coronavirus doen keren, in de negatieve zin. Treurig en schandelijk tegelijkertijd.”

Het resolutievoorstel vraagt de Vlaamse regering concreet om “duidelijk te maken dat de […] maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan voor iedereen gelijk toegepast moeten worden”. Verder wil de partij dat de samenscholingen zelf en de politici en organisaties die er in participeerden ondubbelzinnig veroordeeld worden. Ten slotte vraagt de resolutie om eenzelfde veroordeling van het gedoogbeleid “van deze illegale samenscholingen die de volksgezondheid in gevaar brengen” en dat alle lokale besturen duidelijk wordt gemaakt “dat deze gebeurtenissen niet voor herhaling vatbaar zijn”.