Persberichten
woensdag, 15 mrt 2023

Vlaams Belang stemt als enige Vlaamse partij tegen verplichte EU-klimaatrenovaties

Waar renovaties vroeger vrijwillig aangemoedigd werden door gunstige tarieven of btw-verlagingen, gaat de Europese Unie nu een stap verder. Het Europees Parlement besliste gisteren over verplichte en versnelde renovaties van zowel publieke gebouwen als privéwoningen. Deze klimaatrenovaties komen onder meer met de verplichte aanschaf van zonnepanelen, strengere energielabels en klimaatneutraliteit. 

Volgens Europees fractieleider Gerolf Annemans (Vlaams Belang) is dit kenmerkend voor de steeds radicalere en invasievere politiek van de EU. “Vorige maand stemden we nog over een verbod op diesel- en benzinewagens, deze maand wil de wereldvreemde EU bepalen wat we met ons huis moeten doen en zo onze woningen verder onbetaalbaar maken”, bemerkt Annemans. “Deze EU is iets aan het worden waar we nooit voor getekend hebben.” 

“Weinig aandacht voor sociale implicaties”

Het is ook opvallend hoe weinig aandacht er was voor de sociale implicaties van deze verplichte klimaatrenovaties. “Jonge werkende gezinnen voor wie een huis kopen nu al geen eenvoudige zaak is, onder meer door de inflatie die de eurozone heeft veroorzaakt, zullen het nog zwaarder te verduren krijgen”, zegt Annemans. “Onze fractie heeft diverse amendementen ingediend om sociale huisvesting en woningen in achtergestelde - of buitenstedelijke gebieden te vrijwaren van deze zware verplichtingen. Tot onze verbazing stemden alle Vlaamse partijen tegen, enkel N-VA onthield zich. Tot zover de solidaire kant van links. Alleen wat onze amendementen over de kosteneffectiviteit van deze transformatie betreft, konden we op de steun van N-VA rekenen.”

Uiteindelijk stemde van alle partijen alleen het Vlaams Belang tegen het finale voorstel over de verplichte klimaatrenovaties. Opvallend aangezien het rapport niet op een ruime meerderheid kon rekenen in het Europees Parlement. Maar volgens Annemans is ook dit geen verrassing. “Het Vlaams Belang is, samen met haar Europese partners, het enige echte alternatief voor deze ontspoorde EU.”