Nieuws
dinsdag, 10 okt 2023

Vlaams Belang stemt tegen EU- verordening ‘mediavrijheid’: “Newspeak voor totalitaire mediacontrole”

Foto: wikimedia commons. Moeilijk. Vlaams Belang stemt tegen EU- verordening ‘mediavrijheid’: “Newspeak voor totalitaire mediacontrole”

Vorige week stemde het Europees Parlement over een verordening die Europese mediavrijheid moet regelen. Die zou meer transparantie en onafhankelijkheid in de media moeten creëren. In essentie is het eigenlijk een aanval op de media in Polen en Hongarije. Bovendien staat mediapluralisme onder druk in andere lidstaten, waaronder België”, zegt Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang. “De EU heeft geen probleem met onvrije media, maar een probleem met media die het narratief van het regime niet vertolken.”

De verordening rond mediavrijheid werd vorige week goedgekeurd in het Europees Parlement. Meer eisen rond transparantie en onafhankelijkheid werden geïntroduceerd, eisen die onder toezicht komen de te staan van de Commissie. “Dit is totalitaire controle van media van lidstaten”, aldus Vandendriessche. “De Commissie zal altijd meten met twee maten en gewichten. Controle van de media en journalisten blijkt geen probleem zolang de boodschap maar liberaal pro-globalisme inhoudt.”

“Dit is het beknotten van de persvrijheid onder het mom van de bescherming ervan”

In haar mediaverordening benadrukt de Commissie het belang van vrijheid van meningsuiting. Dat ondanks recente initiatieven, de Digitale Services Act en het verbod van zogenaamde haatspraak. “De Commissie probeert meningen en informatie te controleren door ongewenste meningen te verbieden”, gaat Vandendriessche verder. “Het is hypocriet dat het nu het belang van vrije meningsuiting benadrukt, terwijl het enkel gaat om een bepaalde soort mening.”

Vooral Polen en Hongarije worden genoemd in de mediaverordening. Daar zou de pers niet vrij zijn, en is een strikt Europees toezicht noodzakelijk. “Poolse en Hongaarse media brengen een duidelijk anti-woke verhaal”, stelt Vandendriessche. “Volgens Europa is dat per definitie onvrij. Nochtans hebben wij in België genoeg ervaring met links-liberale politici die de pers het zwijgen opleggen.”

“Wij zijn sterke voorstanders van mediapluralisme en vrijheid van meningsuiting. Maar wel in al zijn vormen en niet onder het juk van Europese technocraten”, besluit Vandendriessche. “Dit is pure Orwelliaanse newspeak van de Commissie. Vrijheid betekent censuur, onafhankelijkheid betekent controle. Dit is het beknotten van de persvrijheid onder het mom van de bescherming ervan.”